De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 19 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  NA BRITSE 'BROEDERMOORD' OP RUSEDSKI LIGT VELD OPEN
Hoogste tijd
voor Henman

Van onze Telesportredactie

   
 

AMSTERDAM - Wel vaker bivakkeerde Tim Henman in de riante positie, die hij zichzelf op de vijfde dag van de Australian Open 2002 verschafte. Nooit wist hij het op de belangrijkste tennisplatforms af te maken. Via een afgetekende vier sets zege (6-4, 6-3, 1-6, 6-3) op Greg Rusedski hield hij de echte Engelse eer in Melbourne hoog.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Tim Henman (Foto: AP)
Want Rusedski mag dan zes jaar geleden gekozen hebben voor het Britse staatsburgerschap, op het moment dat hij verliest wordt hij door de fanatieke Britse media onmiddellijk op zijn Canadese achtergrond gewezen. In elk geval toonde Henman zich de betere in de vermeende Britse broedermoord en dat had hij in de zeven onderlinge confrontaties al vier keer eerder gedaan.

De Britse koorknaap speelde bij tijd en wijle zijn beste tennis: goed geplaatste opslagen, accurate approach-shots en vlijmscherpe volleys brachten zijn hardserverende 'landgenoot' in de verdrukking. Daarmee legde hij de basis voor een plaats bij de laatste zestien - voor de derde keer op rij in Melbourne - waarin hij de Zweedse dubbelspecialist Jonas Björkman tegenkomt. "Om verschillende redenen was het een moeilijke wedstrijd", meende de winnaar na afloop. "Twee landgenoten tegenover elkaar. Vantevoren wordt daar veel ophef over gemaakt, maar wij wilden het duel gewoon uitvechten op de baan. Allebei hebben we het beste gegeven en ik ben blij, dat de partij mijn kant is opgevallen."

De overwinning kan voor Henman de grote doorbraak betekenen in het grandslamtennis. In zijn helft van het speelschema zijn alleen Jiri Novak (26e) en Thomas Johansson (16e) als geplaatste spelers over. Bovenin is het met Tommy Haas (7e), Pete Sampras (8e), Marat Safin (9e) en Roger Federer (11e) aanzienlijk lastiger een favoriet aan te wijzen. Het zou de hoogste tijd worden voor Henman, die op zijn 'eigen' Wimbledon twee keer tot de halve finales reikte, maar die de de hooggespannen verwachtingen nog nooit in een grandslamtitel heeft kunnen omzetten. Daarvoor ontbeerde hij een greintje geluk en een greintje killersinstinct en verkeerde hij bovendien in de situatie, dat Sampras zich het centrecourt aan de Churchroad gedurende een aantal jaren persoonlijk toeëigende.

'Down Under' moet het voor Henman dan maar gebeuren. Hij is in topvorm, getuige ook zijn eindzege in het ATP-toernooi van Adelaide, twee weken geleden. Tegen Rusedski kwam hij alleen in de derde set in moeilijkheden. Het linkshandige servicekanon, na enkele maanden absentie weer begeleid door Sven Groeneveld, reageerde eind tweede set furieus op een in zijn ogen foute beslissing van de umpire.

"Je moet jezelf schamen", beet hij scheidsrechter Egli toe. "Dit is een lachwekkende vertoning."

De adrenaline spoot door zijn lichaam en even later vertaalde hij de agressie in een fenomenale set (6-1), waarin de verbouwereerde Henman geen schijn van kans had. De opleving was echter van korte duur; in de vierde set herstelde 'Tiny Tim' resoluut de orde.

In het vrouwentoernooi waren alle ogen gericht op Venus Williams en dan vooral op haar opspelende knie. Ook die van Daniela Hantuchova. De Slowaakse bracht Venus Williams even tot wankelen. Maar de Amerikaanse powergirl overwon in de Rod Laver Arena haar opponente én haar knieblessure. Met 3-6, 6-0, 6-4 hield de nummer twee van de plaatsinglijst uitzicht op de eindzege in de Australian Open. De oudste van de twee Williams-zussen twijfelde lang of ze tegen Hantuchova zou aantreden. Na haar vorige partij kreeg ze last van een knieblessure, maar besloot het toernooi toch te vervolgen. Haar zusje Serena haakte vlak voor het begin van de Australian Open al af met een kwetsuur aan de enkel. De slimme Hantuchova probeerde het fysieke ongemak bij haar oppenente uit te buiten. Met korte ballen liet ze Williams zoveel mogelijk over de baan rennen. Haar tactiek leverde resultaat op, want in de eerste set kwam ze snel op een 4-0 voorsprong en pakte de set uiteindelijk met 6-3. Williams vocht zich echter terug in de partij. De Amerikaanse, winnares op Wimbledon en de US Open, kwam beter in de wedstrijd en trok de zege alsnog naar zich toe.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 19 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.