De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 19 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Arafat verder in de tang van Israël

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Israëlische troepen hebben gisteren nog meer posities ingenomen in de Palestijnse stad Ramallah, waar tanks het hoofdkwartier van de daar vastzittende Palestijnse leider Jasser Arafat tot 150 meter zijn genaderd. Eerder al hadden Israëlische F16-gevechtsvliegtuigen een gebouw van de Palestijnse veiligheidstroepen in Tulkarem met de grond gelijk gemaakt. Bij die actie vond een Palestijnse politieman de dood en raakten zo'n 40 mensen gewond.

Palestijnen in Ramallah die met stenen de tanks te lijf gingen, werden met onder meer traangas en van een rubber laagje voorziene kogels verjaagd. Zes Palestijnen raakten gewond, waarvan een ernstig.

De intensere bezetting is Israëls wraak voor de aanslag op een feestzaal in Hadera waar een lid van de aan de Fatah-beweging van Arafat verbonden Al-Aksa Brigade zes feestgangers doodde en er ruim 30 verwondde, voordat hij zelf werd doodgeschoten. Pikant detail is dat de aanslag werd gepleegd door een Israëlische Arabier die zichzelf vrijwillig als bewaker had aangemeld.

Volgens de Israëlische regering zal men ,,Arafat een lesje leren dat hij niet snel zal vergeten". Israël houdt de Palestijnse autoriteit verantwoordelijk voor de aanslagen en negeert de veroordelingen van de aanslag door hoge Palestijnen. De pogingen van Arafat om militante Palestijnen er onder te houden, zijn volgens Israël halfslachtig.

Ook de arrestatie eerder deze week van de voorman van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina wordt door de Israëlische premier Ariel Sjaron niet serieus genomen. Vanuit het Palestijnse leiderschap wordt aangedrongen op internationale interventie, omdat gevreesd wordt dat Israël erop uit is de Palestijnse staat in wording definitief de nek om te draaien.

Het is tekenend voor de onmacht van beide partijen ook maar één stap vooruit te doen, dat ook de Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, aandringt op meer internationale bemoeienis. Hij vindt dat de speciale Amerikaanse gezant voor de regio, ex-generaal Anthony Zini, zo snel mogelijk naar de regio moet terugkeren. Volgens hem kan alleen Amerikaanse druk Arafat ervan weerhouden Palestijnse terroristen te steunen.

Voorkomen

Minister Ben-Eliezer heeft als leider van de Arbeiderspartij deze week overigens verklaard dat hij net als partijgenoot Sjimon Peres in de regering zit om erger te voorkomen. ,,Op het moment dat wij de regering verlaten zal de grond in brand staan en zal er oorlog komen."

Vredesactivist Jossi Beilin had een motie ingediend om de Arbeiderspartij te dwingen uit de regering te stappen. De motie haalde het bij lange na niet. Volgens Ben-Eliezer heeft hij plannen van Sjaron om de Westoever en de Gazastrook totaal in te nemen tot nu toe kunnen tegenhouden. De rechtse stroming in de regering van nationale eenheid pleit daar al langer voor. Ook stafchef Mosje Yalon is voorstander van een volledige bezetting van de Palestijnse gebieden.

De Israëlische opperbevelhebber Shaul Mofaz probeert momenteel in Washington uit te vinden wat voor speelruimte hij heeft om de Palestijnen aan te pakken. Voor zijn onwrikbare houding tegenover de Palestijnen wordt Sjaron, ondanks de aanslagen in Israël, nog steeds ruim beloond door de kiezer. In opiniepeilingen krijgt hij steun van 70 procent van de kiezers.

Minder goede cijfers krijgt de premier voor het economisch beleid. Israël ondergaat een economische crisis met de hoogste werkloosheid sinds jaren. Vanwege de gespannen situatie blijven toeristen en buitenlandse investeerders weg. De Palestijnse economie ligt door de Israëlische maatregelen helemaal in puin. De economische ellende heeft volgens sommige waarnemers mogelijk ook een positieve kant. Misschien wint het gezonde verstand als iedereen de strijd in zijn portemonnee voelt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 19 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.