De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 19 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  China bemiddelt in Kashmir-conflict

Van onze correspondent

   
 

PEKING - Het conflict tussen Pakistan en India over de omstreden streek Kashmir heeft China, dat ook een deel van het gebied in handen heeft, gedwongen een oplossing aan te dragen. De inmenging komt evenwel niet van harte. Hoewel maar een klein deel van het gebied onder Chinees bewind valt, was de interesse van Peking in de regio tot voor kort minimaal.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x167, 14kb)

In de staatspers wordt nauwelijks over het berggebied gerept, ten dele om een herhaling van het conflict met India in 1962 te voorkomen. Toen voerden de twee Aziatische giganten een 21 dagen durende grensoorlog over territoriumgeschillen die nog niet zijn opgelost.

Omdat de militaire aanwezigheid in de regio aanzienlijk is toegenomen sinds de dodelijke aanslag op het Indiase parlement vorige maand door vermeende Pakistaanse moslimextremisten, is Peking van gedachten veranderd. Het conflict over Kashmir heeft een nieuw dieptepunt bereikt en uit angst dat dit problemen zou kunnen geven in de eigen regio, zoekt China naar een oplossing. Daarbij wordt voorzichtig gebalanceerd tussen de traditionele bondgenoot Pakistan en het zuidelijke buurland India, een rivaal op politiek en nucleair gebied.

De Chinese president Jiang Zemin sprak met zijn Pakistaanse collega Musharraf over de hechte band tussen beide landen en premier Zhu Rongji bezoekt India om te voorkomen dat de kwetsbare band tussen New Delhi en Peking wordt verbroken.

Tegenwicht

Analisten denken dat China een betere relatie met India zoekt om tegenwicht te bieden tegen de toegenomen Amerikaanse invloed in Zuid-Azië. Op dit moment spelen de Verenigde Staten een leidende rol in het oplossen van de spanningen tussen Pakistan en India.

Tevens hoopt China om het slepend territoriumdispuut met India te beëindigen. In de afgelopen jaren hebben meerdere bezoeken op hoog niveau plaatsgevonden om deze onenigheid op te lossen. New Delhi beweert dat Peking onrechtmatig controle uitoefent op 38.000 vierkante kilometer in Jammu en Kashmir en een gebied beheert dat illegaal door Pakistan is afgestaan. De Chinese leiders claimen gebieden die nu onder het Indiaas bewind vallen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 19 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.