De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 19 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Uitbarsting vulkaan zorgt voor menselijke tragedie

Van onze correspondent

   
 

GOMA - Minstens 45 mensen zijn gedood en 300.000 mensen op de vlucht geslagen door de uitbarsting van een vulkaan bij Goma in het oosten van Congo. Goma is de plaats waar honderdduizenden vluchtelingen een onderkomen vonden na de genocide in 1994 in Rwanda. Nu moeten dezelfde mensen opnieuw vluchten, ditmaal voor alles vernietigend natuurgeweld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 33kb)
Tienduizenden inwoners van de Congolese stad Goma vluchten voor de vulkaanuitbarsting. (Foto: AP)
Donderdagochtend om vijf uur was er een enorme knal te horen vanaf de top van de vulkaan Nyiragongo, een van de acht vulkanen rond Goma, langs de oever van het Kivu-meer, in het hart van Afrika. Een deel stortte in en dat was het begin van een van de meest verwoestende uitbarstingen ooit van de Nyiragongo, een van de weinige actieve vulkanen van Afrika.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (349x434, 29kb)

Vanaf de oostelijke, westelijke en zuidelijke hellingen begonnen lavastromen met verrassende snelheid te stromen door de jungle, waar een van de laatste berggorillapopulaties ter wereld leeft. Tientallen alleenstaande huizen in het oerwoud werden verwoest terwijl het roodgloeiende gesteente zich een weg baande door het oerwoud, op weg naar Goma naast het Kivu-meer, waar een half miljoen mensen leven.

Spookstad

Gistermiddag was Goma veranderd een spookstad. Een van de lavastromen heeft de stad inmiddels in tweeën gesplitst. Complete wijken zijn verdwenen onder het zwarte gesteente, dat op sommige plaatsen rood gloeit door de verzengende hitte onder de zwarte korst. Af en toe zijn explosies te horen van benzinestations en gastanks die door de lava zijn bedekt. Verder heerst er stilte in de normaal levendige grensplaats.

De duizenden die hun huizen halsoverkop zijn ontvlucht, gaven plunderaars de kans zich uit te leven op hun bezit. Tot het moment dat de lava ook hen de terugweg afsneed. Er zijn al berichten binnengekomen van mensen die half gemumificeerd werden uitgegraven uit afgekoelde lava. Boven de stad hangen vulkanische gassen; het ziet eruit als de dikst mogelijke smog. Ondertussen is op de achtergrond de vulkaan zelf te zien, waar nog steeds een dreigende pluim boven hangt.

Aardschokken worden steeds opnieuw gevoeld en geven de weinigen die zijn achtergebleven het gevoel dat de Nyiragongo op het punt staat te exploderen op dezelfde ongeëvenaard explosieve manier zoals de Krakatau in Indonesië dat deed in 1883. Goma is per vliegtuig onbereikbaar geworden; lava heeft ook de landingsbanen van het vliegveld bedekt. Opslagplaatsen voor kerosine bij het vliegveld branden. De VN heeft een basis voor hun personeel vlakbij het vliegveld geëvacueerd.

Slachting

300.000 mensen zijn inmiddels gevlucht, het merendeel richting Rwanda. Deze merendeels Hutu-vluchtelingen kwamen ruim zeven jaar geleden aan in Goma. Ze vluchtten vanuit Rwanda nadat daar een door Hutu's en extreme Tutsi's georganiseerde massaslachting zich uiteindelijk tegen henzelf had gekeerd. In Goma bevonden zich de afgelopen jaren duizenden sympathisanten van de Interahamwe, ook wel de 'SS van de Hutu's' genoemd.

Een deel van hen bevindt zich nu, na de uitbarsting, weer op Rwandees grondgebied. De grote vraag is hoe de plotselinge aanwezigheid van honderdduizenden Hutu's de politiek van de regering in Kigali beïnvloedt. Kan dit het begin zijn van opnieuw een oorlog in Rwanda? Kan het aanleiding vormen voor president Joseph Kabila in de Congolese hoofdstad Kinshasa om opnieuw een offensief tegen de Oost-Congolese rebellen in te zetten? De regio is zo instabiel, zo bleek de afgelopen vier jaar, dat alle scenario's geloofwaardig zijn. In dit deel van Afrika kan zelfs een vulkaanuitbarsting het begin zijn van een nieuwe politieke episode.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 19 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.