De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 19 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 

Alles over de euro 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Het Jaarboek 2001 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Canada wil drugsbaron
   
 

door John van den Heuvel AMSTERDAM/TORONTO - Canada heeft ons land om uitlevering gevraagd van een Nederlander die door internationale opsporingsinstanties als een van de grootste hasjhandelaren ter wereld wordt gezien. Het gaat om de uit Zoetermeer afkomstige drugsbaron Anton H., zo heeft een medewerker van het Amsterdamse parket gisteren bevestigd.

H. zit momenteel vast in het huis van bewaring van Lelystad, in afwachting van het hoger beroep dat hij heeft ingesteld tegen een straf van drie jaar wegens de smokkel van zeventien ton Pakistaanse hasj naar Canada met het schip Alexandra.

Volgens de Royal Canadian Mountain Police is Anton H. echter ook betrokken bij een transport van 400 kilo hasj dat in 1995 in Toronto werd onderschept. De drugs werden gesmokkeld met een KLM-vlucht vanuit Amsterdam en zouden uiteindelijk voor de Amerikaanse markt zijn bedoeld.

Telefoon

De Canadezen zeggen aan de hand van afgeluisterde telefoongesprekken te kunnen bewijzen dat H. een van de opdrachtgevers was en hebben Nederland nu gevraagd hem zo snel mogelijk naar Toronto over te vliegen.

H. heeft twee advocaten, mr. G.J. Knoops en mr. C. Korvinus, opdracht gegeven de uitlevering met alle mogelijke middelen aan te vechten. Hoewel ons land alleen eigen onderdanen uitlevert als een door buitenlandse rechters opgelegde straf naar Nederlandse maatstaven mag worden omgezet én in ons land kan worden uitgezeten, vreest H. dat hij in Canada langdurig in voorarrest zal zitten.

Mr. Korvinus beschuldigt het Nederlandse openbaar ministerie er overigens van met de Canadezen onder één hoedje te spelen om de uitlevering van zijn cliënt mogelijk te maken. Dat kwam volgens de raadsman aan het licht tijdens een eerdere rechtszaak tegen H., die in mei 2000 in Amsterdam-Zuidoost na een jarenlange klopjacht werd gearresteerd.

Al sinds 1993 kwam uit internationale politieonderzoeken volgens justitie naar voren dat H. was uitgegroeid tot een drugsbaron van formaat. Hij zou de grote man zijn achter een van de spectaculairste transporten ooit, de smokkel van 40 ton Pakistaanse hasj in 1996 met m.s. The Great Alexander naar de Verenigde Staten en Canada.

Tot zijn arrestatie reisde H. als een topzakenman de wereld rond en bediende hij zich van vele valse identiteiten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 19 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.