De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Pechduivel achtervolgt
De Rooy tijdens eerste
deel marathonetappe

Van onze Telesportredactie

   
 

TAN TAN - Het is in de Dakar-rally de dag van de lange adem; of beter nog de dagen van de lange adem, want de coureurs zitten midden in de eerste van twee marathons die de Dakar-organisatie dit jaar als 'dodelijk vermaak' aan haar spektakelstuk heeft toegevoegd. Voor de coureurs betekent dit dat zij gisteravond bij aankomst in het bivak in Tan Tan welgeteld zes uur de tijd kregen om te sleutelen en te rusten, waarna zij vannacht direct aan deel twee van de marathon moesten beginnen. Dat tweede deel brengt de deelnemers vandaag in Zouerat, waar de organisatie handenwrijvend de door de marathon aangerichte schade kan gaan opmaken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Team De Rooy ploegt door de beruchte zandduinen in de Dakar-rally.
Halverwege deze letterlijk adembenemende marathontocht richting hel, waarin de coureurs in totaal maar liefst 1541 kilometer (!) dienen af te leggen, meldden de drie Nederlandse motorcoureurs - Verhoef, Schoonderbeek en Van der Kooy - zich gisteren bijtijds aan de finish, waar zij vernamen dat Carlo de Gavardo de voorlopige etappeleiding in handen had. De Chileen legde de proef in het eerst deel van de marathon razendsnel af en had zelfs een behoorlijke voorsprong op De Spanjaard Puijol en de Fin Roma, die als tweede en derde in de tussenklassering stonden.

Verhoef kwam bepaald niet ongehavend uit de strijd: "Al na twintig kilometer miste ik door concentratiegebrek een bocht en ben ik voorover van de motor gevlogen. Zelf ben ik er redelijk goed vanaf gekomen, heb alleen wat last van mijn pols, een zere kont en kapotte lippen. Daar valt mee te leven, al hoop ik wel dat mijn lippen snel genezen. Hoe moet dat anders volgende week met die kiss-miss op het erepodium?" De motorfiets van Verhoef was er minder goed vanaf gekomen. "Mijn KTM is flink beschadigd. Gelukkig kon ik wel verder rijden, maar het tempo was er natuurlijk helemaal uit. En omdat ik tijdens de marathon geen beroep kan doen op monteurs, heb ik alles zelf moeten opknappen. Het wordt allemaal behoorlijk zwaar." Na een hazenslaapje vertrok Verhoef vannacht om één uur voor het tweede deel van de marathon.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (175x275, 12kb)

Jan de Rooy botste tijdens het eerste deel van de marathon opnieuw tegen de pechduivel aan. Na de lekke band van woensdag was het gisteren opnieuw raak. Weliswaar verloren De Rooy en zijn teamleden minder tijd dan een dag eerder, maar de twintig minuten ongewenst oponthoud stonden een klassering bij de eerste tien in de weg. Het fabrieksteam van Vladimir Tchaguine was gisteren opnieuw het snelst, op negen minuten gevold door de Tsjech Karel Loprais, de winnaar van vorig jaar die zich deze rally nog niet eerder aan het front had gemeld. De Rooy finishte uiteindelijk als elfde, ruim zestien minuten achter ladgenoot Hans Bekx, die als negende binnenkwam.

"Het was een moeilijke dag, een parcours met veel stenen en weinig snelle stukken en ik wilde weinig risico nemen. Maar het is alsof de duvel ermee speelt, opnieuw een lekke band; dat maakt precies het verschil tussen de vijfde en de elfde plaats", aldus De Rooy, die verder uiterst tevreden is over het verloop van de rally. "Vergeet niet dat ik steeds heb gezegd dat aankomen voor mij dit jaar het belangrijkste is. Ik ben er immers dertien jaar uit geweest."

Bij de auto's werd de proef van 351 km gisteren gewonnen door de Japanner Hiroshi Masuoka en zijn Franse bijrijder Pascal Maimon. In de Mitsubishi Pajero bleven zij de Belg De Mevius (tweede ) en de Japanner Kenjiro Shinozuka (derde) ruim voor. Jutta Kleinschmidt, de winnares van vorig jaar, moest meer dan een kwartier inleveren op de winnaar en ook de bij de favorieten voor de eindzege behorende Peterhansel verloor flink terrein.

Omdat de organisatie de twee delen van de marathon als één etappe ziet, is er gisteren na de finish van het eerste deel geen algemeen klassement opgemaakt.

Dakar-rally, zevende etappe (eerste deel marathon) Ouarzazate - Tan Tan, motoren: 1. De Gavardo (Chl) KTM 3.33.03, 2. Pujol (Spa) KTM 2.55, 3. Roma (Spa) KTM 3.41, 4. Cox (ZAf) KTM 3.46, 5. Sainct (Fra) KTM 4.11, 6. Meoni (Ita) KTM 4.37, 29. Verhoef (Ned) KTM 50.36, 103. Schoonderbeek (Ned) KTM 2u01.30, 128. Van der Kooy 2u57.18.

Auto's: 1. Masuoka/Maimon (Jap/Fra) Mitsubishi 3.13.23, 2. De Mevius/Guehennec (Bel/Fra) Nissan 0.14, 3. Shinozuka/Delli-Zotti (Jap/Fra) Mitsubishi 1.21, 4. Servia/Carbo (Spa) Schlesser 7.35, 5. Kleinschmidt/Schulz (Dui) Mitsubishi 16.52, 6. Al-Hajri/Stevenson (Qat/GBr) Mitsubishi 25.44, 55. Leyds/Blom (Ned) Toyota 2.08.39, 79. Westenberg/Terhorst (Ned) Toyota 2.49.28, 84. Vaanholt/Veen (Ned) Toyota 3.23.39.

Vrachtwagens: 1. Tsjagoein/Jaboekov (Rus/Kazan) 4.34.18, 9. Bekx/Van Ginkel (Ned/Ginaf) 52.54, 11. De Rooy/De Rooy (Ned/DAF) 1.08.48.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.