De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  De Knegt iedereen de baas

Van onze sportcorrespondent

   
 

SURHUISTERVEEN - Gerben de Knegt heeft gisteren loon naar werken gekregen. Al wekenlang hikte de veldrijder uit de cross-stal van Rabobank tegen zijn eerste professionele succes aan. In Surhuisterveen was het eindelijk raak. De 25-jarige coureur uit Goirle blufte in Friesland iedereen af.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 27kb)
Gerben de Knegt heeft gisteren loon naar werken gekregen.
Ploeggenoot Richard Groenendaal beschermde de vlucht van De Knegt en maakte het succes van Rabobank compleet door in een sprint met Peter van Santvliet op de tweede plaats beslag te leggen. "Ik win liever in een wereldbeker of Super Prestige", liet De Knegt zich vooraf ontvallen. "Maar elke overwinning is er een", voegde hij daar aan toe, alsof hij aanvoelde dat er iets moois in het verschiet lag.

Gisteren was het inderdaad zover. Net als vorig jaar ontsnapte hij vroeg in de wedstrijd aan de concurrentie. Toen riep Erwin Vervecken hem nog tot de orde, maar bij afwezigheid van de wereldkampioen en andere toppers als Mario de Clercq (ziek), Daniele Pontoni, Bart Wellens en Sven Nijs reed De Knegt gisteren soeverein naar zijn eerste zege als profrenner.

Groenendaal bood zijn collega in eerste instantie nog partij, maar na een stuurfout haakte ook de geplaagde nationaal kampioen af. Desondanks kreeg De Knegt van de zijkant nooit het sein 'veilig'. "Mensen kunnen wel spreken van een matig deelnemersveld, maar ik klop wel Groenendaal en Van Santvliet. Dat zijn toch niet de minsten? Ook de manier waarop doet me deugd: de hele tijd in de aanval; ik kreeg het niet cadeau. Als ik niet had gewonnen, hadden ze gezegd: als hij nu niet wint, wint hij nooit meer."

Met zijn eerste overwinning laaien de verwachtingen voor het NK en het WK flink op. Voor de titelstrijd in Zeddam is de Brabander een van de favorieten, voor Zolder minimaal een gevaarlijke outsider voor eremetaal. Toch vergeten de meeste mensen volgens De Knegt dat hij pas voor het tweede jaar serieus met veldrijden bezig is. Daarnaast kampt hij al een hele tijd met een vernauwing in een liesslagader. "Als straks het crossen achter de rug is, laat ik me opereren. Baat het niet, dan schaadt het ook niet. Jammer dat de diagnose niet veel eerder is gesteld, dan was ik er nu al vanaf geweest."

Ook in Surhuisterveen speelde die aandoening hem parten. "Ik had behoorlijk last van mijn rug en mijn linkerbeen. Maar als je op kop ligt, is die pijn iets makkelijker te verdragen. En mochten de klachten straks verholpen zijn, dan biedt dat alleen maar meer hoop voor de toekomst. Ik heb echt het gevoel dat het nog harder kan. Daarom richt ik me nu op een podiumplek in de wereldbeker, Super Prestige of het wereldkampioenschap." Wie op één been wint, heeft recht van spreken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.