De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Dialoog Pakistan en
India nog ver weg

   
 

KATHMANDU - De Indiase premier Atal Bihari Vajpayee, die gisteren in Nepal is aangekomen voor een bijeenkomst van een regionale top van Zuid-Aziatische landen, heeft gisteren gezegd dat oorlog met Pakistan om Kashmir "niet onvermijdelijk" is en dat via diplomatieke kanalen wordt gepoogd te voorkomen dat die uitbreekt. Ook de Pakistaanse president Pervez Musharraf wordt vandaag in Nepal verwacht. Een ontmoeting tussen Vajpayee en Musharraf lijkt echter uitgesloten: India staat pas open voor dialoog als het terrorisme stopt, aldus Vajpayee. Minister van Buitenlandse Zaken Jaswant Singh zal bij het ministersoverleg dat nu al in Nepal aan de gang is, ook geen ontmoeting hebben met zijn Pakistaanse ambtgenoot Abdul Sattar, maakten Indiase functionarissen gisteren bekend.

Vajpayee verzekerde overigens dat India niet van plan is nucleaire wapens in te zetten in de strijd tegen Pakistan. "Toen ik zei dat wij het recht hebben ons te verdedigen, heb ik nooit kernwapens bedoeld", aldus de premier.

Intussen hebben de spanningen in Kashmir, die de twee landen op de rand van oorlog hebben gebracht, opnieuw slachtoffers gemaakt. Na een al eerder gemelde aanval op het parlementsgebouw van de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir in Srinagar, waarbij twee doden en 24 gewonden te betreuren waren, vielen extremisten woensdag een militaire post aan in Darhal, 200 kilometer ten noordwesten van Jammu, waarbij twee militairen werden gedood en zeven gewond raakten. Indiase militairen schoten bij drie aanvallen negen vermoedelijke extremisten dood.

Pakistan heeft gezegd twee leiders en een vijftigtal leden te hebben opgepakt van de voor afscheiding van Kashmir vechtende extremistische groeperingen Jaish-e-Mohammed en Lashkar-e-Tayyaba, die door India verantwoordelijk worden gehouden voor de aanslag van 13 december op het Indiase parlement in New Delhi, die de directe aanleiding vormde voor de oorlogsdreiging. Vajpayee vindt de maatregelen onvoldoende en te vaag. De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Jaswat Singh liet zich echter gisteren voor het eerst complimenteus uit over de Pakistaanse maatregelen. Singh noemde ze "welkome stappen in de juiste richting" en toonde begrip voor het feit dat Pakistan meer tijd nodig heeft om "al deze bouwwerken van terrorisme die het in de afgelopen twee decennia heeft toegelaten of gebouwd" weer af te breken.

De Indiase strijdkrachten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen nadat de kranten hadden bericht dat beide terreurgroepen nieuwe aanslagen op militairen en politieagenten in het vooruitzicht hadden gesteld en burgers hadden gewaarschuwd uit de buurt van politie- en legerposten te blijven.

China

Musharraf is onderweg naar Nepal eerst langsgegaan bij China, een belangrijke bondgenoot van Pakistan. Hij had daar een onderhoud met premier Zhu Rongji. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Tang Jiaxuan, zei dat China "diep bezorgd" is over de mogelijkheid van een grootschalig gewapend conflict en bij Pakistan en India heeft aangedrongen op "maatregelen om een verdere verslechtering van de situatie te voorkomen", aldus het staatspersbureau Xinhua.

Voor zijn vertrek had Musharraf India gewaarschuwd dat een oorlog dat land duur zou komen te staan. "Pakistan wil vrede en de-escalatie, maar als men de vergissing begaat Pakistan aan te vallen zal men dat besluit betreuren", zei hij tegen zijn kabinet en militaire leiders.

De Britse premier Tony Blair heeft gisteren zijn vakantie in Egypte beëindigd en is met zijn vrouw Cherie naar Bangladesh gereisd, vanwaar hij later zal doorreizen naar India en Pakistan. Hij zou echter geen diplomatieke missie in de zin hebben.

(AP)



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.