De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 4 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Bosbranden blijven
Australië teisteren

   
 

SYDNEY - Hoewel de Australische brandweer met man en macht de bosbranden in het zuidoosten van het land blijft bestrijden is de situatie nog lang niet onder controle. Op meer dan tachtig plaatsen in de staat New South Wales woedden gisteren nog brandhaarden die dorpen en toeristenoorden bedreigen, aldus de Australische zender ABC.

Lang niet alle branden hebben een natuurlijke oorzaak. De Australische politie heeft tot nu toe 21 jongeren die van brandstichting verdacht worden opgepakt. De jongste was negen jaar. De Australische tabloid The Daily Telegraph uit Sydney drukte gisteren zwarte silhouetten van de 21 af op de voorpagina.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (144x276, 11kb)
.
In heel het land gaan stemmen op om de brandstichters zwaar te straffen. "Ik wil hun neus in de as steken die ze op hun geweten hebben", zei een woedende premier Bob Carr van de staat New South Wales over de jonge brandstichters.

De brandweer kreeg gisteren greep op de branden die de buitenwijken van Sydney eerder deze week bereikten. Brandhaarden nabij de Blue Mountains (ten noordwesten van Sydney) en langs de zuidkust bedreigden gisteren opnieuw woonwijken.

Duizenden bewoners en bezoekers van het populaire vakantieoord Sussex Inlet, 190 kilometer ten zuiden van Sydney, moesten in de nacht van woensdag op donderdag ijlings een veilig heenkomen zoeken op het strand. Veel van hen zijn met boten van het strand geëvacueerd.

Hulpeloos moesten de mensen toezien hoe vlammen grote delen van het dorp verwoestten. "Er is maar een weg die hier uit voert en die is door het vuur omsingeld. Niemand komt hier weg", aldus een zegsman van de brandweer.

Zo'n 10.000 brandweermannen bestrijden dag en nacht het vuur met een totale frontlijn van 2000 kilometer. Zij krijgen hulp van de reusachtige blushelikopter 'Elvis' die liefst 9000 liter water in een keer mee kan voeren.

Meteorologen verwachten iets betere weersomstandigheden voor de staat New South Wales. Vochtige oostenwind zal de droge westenwind gaan vervangen, maar zolang het niet gaat regenen is er geen hoop op het stoppen van de bosbranden.

Tot nu toe zijn 160 huizen afgebrand, slachtoffers zijn er nog niet gevallen. Dit in tegenstelling tot 1994 toen bij bosbranden vier slachtoffers vielen. De meeste slachtoffers vielen in 1983 toen bij massale bosbranden 76 mensen omkwamen.

(Reuters/ANP/DPA)



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 4 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.