De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Droom Schlesser
gaat in rook op

Van onze Telesportredactie

   
 

OUARZAZATE - De woestijn kent geen genade, zelfs niet voor de meest ervaren kamelenzand-bezweerders. Jean-Louis Schlesser, de Franse autocoureur die de Dakar-rally in 1999 en 2000 winnend afsloot en vorig jaar als derde op het erepodium klom, vond gisteren in de hoogste woestijnduinen die Marokko rijk is zijn Waterloo.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
De Fin Kari Tiainen rijdt met zijn KTM-motor door een oase in de Marokkaanse woestijn. (Foto: EPA)
Zijn Renault-buggy brandde volledig uit en dat plaatste Schlesser, gestart als een van de grote favorieten voor de eindoverwinning, pardoes in het rijtje ' uitvallers'. De Fransman en zijn bijrijder Henri Magne bleven beiden ongedeerd.

Schlesser zag zijn droom van een derde Dakar-overwinning letterlijk in rook opgaan tijdens de zesde etappe van de genadeloze woestijnrally, waarin de deelnemers gisteren van Er Rachida naar Ouarzazate ploegden. De auto- en motorcoureurs en truckers kregen in de Marokkaanse woestijn een zware proef van 338 kilometer voorgeschoteld; de rest van de in totaal 576 kilometer lange etappe bestond uit een zogenoemde verbindingsroute, waarop geen tijd voor het klassement valt te winnen of verliezen.

Terwijl Schlesser nog van de schrik bekwam, liet zijn landgenoot Stephane Peterhansel zich met zijn bijrijder Jean-Paul Cottret als dagwinnaar huldigen. Erg feestelijk was de stemming echter niet bij de autocoureurs, die na afloop van de etappe boos reageerden op een snelheidscontrole van de organisatie die op een vierbaansweg was geplaatst. In totaal werden 25 wagens geflitst en 80 motoren. De straf bestond uit 1 minuut straftijd per kilometer die te hard werd gereden.

"Het rare is dat de straf alleen blijkt te gelden voor de auto's en niet voor de motoren", aldus Gregoire de Mevius, de Belg die gisteren de eerste plaats in het algemeen klassement moest afstaan aan het koppel Hiroshi Masuoka/Pascal Maimon. "De sfeer is echt verziekt door dit incident. We overwegen acties te ondernemen. Ik snap dat er controles moeten zijn als we een dorpskom passeren, maar niet op deze plek."

Voor de Nederlandse deelnemers viel er ook niet veel te juichen. Jan de Rooy, dinsdag nog trotse winnaar van de vijfde etappe, kreeg gisteren voor het eerste controlepunt al me pech te kampen. Een kapotte linkerachterband kostte hem meer dan een half uur en deed hem uiteindelijk op de dertiende plaats in de etappe-uitslag belanden. Landgenoot Hans Bekx, chauffeur van de tweede Nederlandse truck-equipe in de Dakar-rally, verging het een stuk beter. Hij finishte gisteren als achtste en diezelfde positie neemt hij nu ook in in het algemeen klassement. Daarin is hij De Rooy zelfs gepasseerd, de coureur uit Son staat op de tiende plaats.

Ook tegenslag voor motorcoureur Eric Verhoef, die nog voor de start van de zesde etappe te horen kreeg dat de organisatie hem een straftijd van twee uur had opgelegd. "Iemand uit het publiek zou mij in de etappe van dinsdag geholpen hebben met het klaarmaken van het roadbook", aldus een verbolgen Verhoef. "Hij heeft alleen een stickertje opgeplakt, te zot voor woorden dat je voor iets dergelijks twee uur straftijd krijgt." De normaal altijd goedlachse coureur uit Veldhoven meldde zich boos bij de organisatie om protest aan te tekenen tegen de beslissing.

In de etappe van gisteren worstelde Verhoef vervolgens ook nog wat met benzineslang-problemen, maar hij wist zich desondanks als vijftiende te klasseren. "Daar voel ik me al een stuk beter bij", aldus Verhoef, die inmiddels ook had vernomen dat de opgelegde straftijd waarschijnlijk werd teruggebracht tot slechts tien minuten. Ook Jaap van der Kooy, de Nederlandse motorcoureur die eerder in de rally werd bestraft met drie uur straftijd, kon op clementie van de organisatie rekenen. De drie uur die hij daarmee 'terugwon', zullen hem weinig helpen. De ervaren rallyrijder staat op de 131e plaats in het klassement, meer dan zes uur achter leider Nani Roma. De Spanjaard reed gisteren de tweede tijd en verdrong daarmee de Fin Kari Tiainen van de eerste positie in het klassement. Roma's landgenoot Jordi Arcarons was de beste in de etappe.

De deelnemers aan de woestijnrally werden gisteren bij aankomst in Ouarzazate opgewacht door de Marokkaanse atleet Hicham El Guerrouj, drievoudig wereldkampioen op de 1500 meter.

Dakar-rally, uitslag zesde etappe, Er Rachidia-Ouarzazate (Marokko), auto's: 1. Peterhansel/Cottret (Fra) Nissan 3.25.19, 2. Shinozuka/Delli-Zotti (Jap/Fra) Mitsubishi 0.20, 3. Masuoka/Maimon (Jap/Fra) Mitsubishi 0.29, 4. De Mevius/Guehennec (Bel) Nissan 0.49, 5. Kleinschmidt/Schulz (Dui) Mitsubishi 1.20, 6. Fontenay/Picard (Fra) Mitsubishi 1.50. Algemeen klassement: 1. Masuoka 4.50.16, 2. Shinozuka 2.04, 3. De Mevius 3.47, 4. Kleinschmidt 4.35, 5. Fontenay 10.07, 6. Peterhansel 14.04.

Motoren: 1. Arcarons (Spa) KTM 3.40.58, 2. Roma (Spa) KTM 0.48, 3. Tiainen (Fin) KTM 2.31, 4. Meoni (Ita) KTM 3.05, 5. Cox (ZAf) KTM 3.36, 6. De Gavardo (Chl) KTM 4.17, 15. Verhoef (Ned) KTM 41.10, 120. Van der Kooy (Ned) KTM 2u43.10, 131. Schoonderbeek (Ned) KTM 3u28.03. Algemeen klassement: 1. Roma 5.05.48, 2. Tiainen 1.28, 3. Arcarons 2.31, 4. Cox 2.47, 5. Meoni 3.57, 6. De Gavardo 4.57, 13. Verhoef 44.55, 126. Schoonderbeek 4u02.13, 131. Van der Kooy 6u29.26.

Vrachtwagens: 1. Tsjagoein (Rus) Kazan 4.36.15, 8. Bekx (Ned) Ginaf 1.20.32, 13. De Rooy (Ned) Daf 1.35.03. Stand: 1. Tsjagoein 6.59.43, 8. Bekx 1.27.32, 10. De Rooy 1.36.19.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.