De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Introductie heeft nauwelijks
effect op wisselkoers euro

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x378, 17kb)
De financiële markten houden pas op langere termijn rekening met een koersstijging van de euro. (Foto: REUTERS)
BRUSSEL - De euro is gisteren op de eerste handelsdag in 2002 een halve dollarcent gestegen tot een koers van $0,9041 (en kwam dus weer sinds weken boven de $0,90), maar dat had meer te maken met cijfers dat het dieptepunt in de Europese economie gepasseerd lijkt dan met de fysieke introductie van de eurobiljetten en -munten.

Ook ten opzichte van de Japanse yen en het Britse pond steeg de euro licht in waarde.

Volgens de verantwoordelijke eurocommissaris Pedro Solbes (Monetaire Zaken) heeft de introductie van de biljetten en munten op zich maar een beperkt effect op de externe wisselkoers, maar volgens analisten kan het feit dat de euro nu eindelijk tastbaar is geworden op termijn wel degelijk een opwaartse factor worden voor de externe wisselkoers.

Niet alleen stijgt de vraag naar euro's, maar ook centrale banken buiten de eurozone zullen meer reserves in euro's gaan aanhouden. Olieland Iran heeft al laten weten voortaan in euro's te willen factureren in plaats van in dollars. Maar het zal nog wel even duren voor de olieprijs ook in euro's zal worden uitgedrukt.

Bij de introductie van de euro vielen politici en centrale bankiers over elkaar heen om erop te wijzen dat de euro, die sinds zijn geboorte begin 1999 25% van zijn waarde ten opzichte van de dollar heeft ingeboet, is ondergewaardeerd. Volgens de Duitse bankier Horst Kohler, momenteel directeur van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), is de introductie van de euro weliswaar succesvol verlopen, maar moet Europa er hard aan blijven trekken om van de euro een duurzaam succes te maken. De lidstaten moeten doorgaan op de weg van tekortreductie en hun verstarde arbeidsmarkten versoepelen. "De Europeanen hebben de negatieve effecten van de vertraging van de Amerikaanse economie onderschat. Het komend voorjaar zal de Amerikaanse economie weliswaar weer beginnen aan te trekken, maar Europa mag er niet op vertrouwen dat het door de VS uit het dal wordt getrokken. De monetaire integratie die nu heeft plaatsgevonden moet worden opgevolgd met meer afstemming van economisch beleid, een echte economische integratie", meent Kohler.

De Reuters 'Purchasing Managers Index' (een index voor het bedrijfsvertrouwen en een graadmeter voor bedrijfsuitgaven) liet gisteren zien dat het in december al weer ietsje beter was gegaan met de euro-economie. De 'PMI' staat weliswaar nog dik onder de 50-puntengrens die het onderscheid maakt tussen krimp in de economie en groei, maar de cijfers wijzen uit dat het dieptepunt gepasseerd lijkt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.