De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 3 januari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Het Jaarboek 2001 
---
Met Elkaar 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Argentinië laat koppeling
tussen peso en dollar los

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Ook onder president Duhalde, alweer de vijfde president in twee weken tijd, houden de rellen in Argentinië aan. (Foto: AP)
SANTIAGO - Het koersanker dat de Argentijnse peso ruim tien jaar lang vastnagelde aan de Amerikaanse dollar en een einde maakte aan decennia van torenhoge inflatie, bestaat niet meer.

De gisteren aangetreden president Eduardo Duhalde gaf te verstaan dat hij de peso zal devalueren in een poging om de internationale concurrentiepositie van Argentinië's bedrijfsleven te verbeteren.

Het nieuwe staatshoofd beloofde direct na zijn ambtsaanvaarding korte metten te zullen maken met het volgens hem "perverse" economische bestel, dat hij verantwoordelijk acht voor de voortschrijdende verpaupering van het land. "Het beleid dat tien jaar lang is ingefluisterd en opgelegd door het IMF heeft ons bankroet gemaakt. Zeker twee miljoen mensen zijn de armoede ingejaagd, de nationale industrie is gebroken en het harde werk van de natie is verpulverd. Dit gaat veranderen en wel meteen", aldus Duhalde.

De nieuwe president heeft zijn minister van Economische Zaken, Jorge Remes Lenicov, opdracht gegeven om een beleidsplan te formuleren dat de landseconomie op korte termijn weer tot leven moet brengen. Naast het handhaven van een evenwichtige begroting wil Duhalde geen gestes maken naar het Internationale Monetaire Fonds of de kredietbanken. Het hervatten van de schuldbetalingen is voor de nieuwe regering geen prioriteit.

In zijn eerste contacten met peronistische economen liet minister Lenicov doorschemeren dat Argentinië op termijn zijn kredietbanken zal vragen om de helft van de nationale schuld van $132 miljard kwijt te schelden en voor de resterende verplichtingen genoegen te nemen met een rentevoet van maximaal 2% boven de Amerikaanse prime rate.

De bankvakantie blijft ook vandaag en morgen nog van kracht. Alle kapitaalmarkten van het land zijn gesloten. In afwachting van de peso's-devaluatie, die op vrijdagmiddag zijn beslag moet krijgen, vindt er ook geen valutahandel plaats en bleef het buitenlandse betalingsverkeer gestremd.

Minister Lenicov wil in eerste instantie de peso met ongeveer 30% in waarde laten zakken. Het gevaar bestaat evenwel dat de bodem onder de peso wegvalt en de waarde van de peso in luttele dagen tijd verdampt. Geldhandelaren op de luchthaven van Buenos Aires vroegen gisteren reeds 2,2 peso's per dollar. Al wekenlang belemmert Argentinië kapitaalvlucht naar het buitenland. Dit heeft buitenlandse beleggers die zich terug willen trekken voor moeilijkheden geplaatst. De Nederlandse fondsbeheerder Robeco heeft gisteren besloten niet langer in Argentinië actief te willen zijn. Het beleggingsfonds Robeco ZS Argentinië zal half april worden geliquideerd.

De Rotterdamse beleggingsgigant schortte al op 5 december vorig jaar de handel in het fonds (dat 'breed' in Argentijnse aandelen belegde) op, omdat het onmogelijk was geld uit Argentinië te halen. Indien de aandeelhouders van het fonds toen stukken hadden willen verkopen (de koers was toen €23,19), zou de opbrengst van transacties in de onderliggende aandelen voor hen niet beschikbaar zijn geweest. Van bankrekeningen mocht maar een beperkt bedrag worden opgenomen.

Robeco heeft de afgelopen periode gezocht naar een oplossing voor het fonds, dat met zijn vermogen van €700.000 een van de kleinere fondsen van Robeco is. Ondanks de belemmeringen lukte het alle beleggingen te verkopen. Het fonds werd daarmee geheel liquide. De opbrengst is nu beschikbaar voor de aandeelhouders. De huidige koers bedraagt €26,55, 14,5% hoger dan het niveau van begin december.

Een woordvoerder van ING verklaarde gisteren dat zijn onderneming de afgelopen tijd de beleggingen in Argentinië sterk heeft verminderd. Via het Latin America Equity Fund wordt in heel Latijns-Amerika belegd. Vorig jaar werd 5 à 10% in Argentinië belegd, nu is dat 'minder dan 1%', zei hij. Ook via het Postbank Opkomende Landen Fonds wordt wereldwijd in de emerging markets belegd, maar het belang van dat fonds in Argentinië is nihil.

ING maakte het afgelopen jaar goede sier met zijn beleggingen via International Emerging Market Debt Fund in Argentijnse staatsobligaties. Daarop werd toen nog een rendement van 10% gehaald. Maar die belangen zijn intussen fors teruggebracht.

ABN Amro heeft via het ABN Amro Latin America Equity Fund weliswaar nog belangen in Argentinië, maar die zijn zeer beperkt, verzekerde een woordvoerder. Zo beperkt zelfs, dat besloten is voorlopig geen actie te ondernemen. "We doen niks."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 3 januari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.