
|
Trots toont minister Zalm (Financiën) zijn net getrokken euro's. Het was de tweede keer in zijn leven dat de minister een pinautomaat bezocht.
|
MAASTRICHT - "Wij worden de Europees Kampioen van de euro!" roept president Wellink van De Nederlandsche Bank euforisch. Terwijl buiten op het Maastrichtse Vrijthof tientallen mensen hun kakelverse eurobiljetten uit de muur trekken, genoten de bankpresident en minister Zalm (Financiën) gistermiddag nog na van de succesvol verlopen 'Nacht van de Euro'.
Tien jaar geleden werden er de cruciale handtekeningen gezet die van 'Maastricht' een begrip maakten, dus werd het nieuwe geld in de Limburgse hoofdstad uiteraard met een knalfeest verwelkomd.
Een grootse show en een reusachtige 'euroboom' die kort voor middernacht de twaalf landen eurolanden in bloemvorm toonde, markeerden op de Markt de historische overstap.
Zalm trok zelf even na middernacht als een van de eerste Nederlanders het nieuwe geld uit de automaat. In de McDonald's aan de overkant van het marktplein werden op dat moment al de eerst hamburgers met het nieuwe geld betaald.
De 75 euro die Zalm pinde werd echter volgens afspraak gedoneerd aan een goed doel. "Het is de staatsschuld geworden", aldus een lachende Zalm, die pas voor de tweede keer in zijn leven een pinautomaat bezocht.
Samen met Wellink hoopt de bewindsman dat Nederland een razendsnelle overgang maakt naar de nieuwe munt. "In één klap via een big bang overstappen was technisch niet mogelijk. Maar we willen er zo dicht mogelijk bij uitkomen", aldus Wellink, die verwacht dat over een week al bijna niet meer met guldens zal worden betaald. "Het beeld in heel Europa is positief, maar in Nederland gaat het toch het snelst. Wij hebben de kortste overgangsfase."
De kleine problemen in de eerste uurtjes bleek beide eurotoppers niet ongerust te maken. "Alle horrorscenario's die voor de zekerheid waren uitgewerkt zijn niet uitgekomen", aldus Zalm.
De enige echte test die nog moet volgen is aanstaande zaterdag, wanneer burgers en winkeliers massaal met het nieuwe geld in aanraking komen. Cruciaal is of de miljoenen pinbetalingen dan zonder problemen verlopen.
Zalm is echter niet ongerust: "De zaterdag voor Kerst is zonder enig probleem maar liefst 5,5 miljoen keer gepind. Daarnaast is het natuurlijk prachtig dat heel veel mensen de eurobiljetten al op zak hebben. Je ziet dat men het leuk vindt de euro's nu al uit de geldautomaat te halen."
Volgens Wellink zal iedereen snel gewend zijn aan het nieuwe geld. "De hele omwisseling gaat waarschijnlijk al met al zo'n 10 miljard gulden kosten, maar daar staat jaarlijks een voordeel van meerdere miljarden tegenover. De kosten zijn dus in drie à vier jaar al terugverdiend."
De Nederlander die de komende weken toch nog zijn laatste guldens in de winkel of het café wil gebruiken, zal volgens Zalm echt niet worden geweigerd.
"Als ik in de kroeg sta met alleen guldens en ik wil vijf biertjes betalen moet ik de kroegbaas nog zien die het geld niet aanneemt."