De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 31 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Groenendaal is getreiter meer dan beu

Van onze medewerker

   
 

DIEGEM - Eindelijk was er weer eens een hoofdrol weggelegd voor Richard Groenendaal in een topveldrit. De Nederlandse kampioen had zich dat echter wel anders voorgesteld dan de wijze waarop hij gisteren in de Superprestige-veldrit van Diegem in de belangstelling kwam. Groenendaal was de wekenlange hetze van een groot aantal Belgische supporters meer dan beu en gaf een van de scheldende fans een klap in zijn gezicht. De jury zette de Nederlander daarop uit de wedstrijd, die uiteindelijk werd gewonnen door wereldkampioen Erwin Vervecken.

Samen met Vervecken, Nys en De Clercq reed Groenendaal op kop, toen hij in de tweede ronde lek reed. "Ik stuitte op een stoeprand, pakte een andere fiets en kon weer snel bij de eersten aansluiten, toen ik opnieuw lek reed. Ik moest daarom een klim lopen, waar ik normaal gesproken kan fietsen. Ik werd daar door honderden supporters uitgejouwd en toen was ik het echt beu. Ik heb er eentje op z'n gezicht geslagen en toen moest ik uit koers van de jury. Ik ben een gemakkelijk slachtoffer voor die mensen als ik in mijn eentje fiets. Daarmee uitte ik ook voor een deel mijn frustraties, want ze zijn eigenlijk al het hele seizoen bezig."

De jury gaf Groenendaal na het incident de opdracht om de wedstrijd te verlaten en vervolgens een boete van 300 Zwitserse francs. In eerste instantie bleef hij doorfietsen, maar uiteindelijk koos hij eieren voor z'n geld. "Bij het voetballen legt een scheidsrechter de wedstrijd stil als het publiek discriminerende geluiden maakt naar spelers. Als veldrijder ben ik blijkbaar vogelvrij. Als ze zo tegen je tekeer gaan, voel je je ernstig bedreigd. Het zit dit seizoen toch al niet echt mee en dan komt dat er nog bovenop. Op een gegeven moment is dat allemaal te veel en dan is dit de druppel die de emmer doet overlopen."

Na de wedstrijd kreeg de Nederlandse kampioen veel morele steun. Ploegleider Adri van Houwelingen: "Belgen hebben zich altijd al afgezet tegen de Hollanders. Ze hebben ten opzichte van ons een soort minderwaardigheidscomplex en reageren dat af bij sportwedstrijden."

Groenendaal denkt er overigens niet aan wedstrijden bij de zuiderburen te mijden. "Maar het wordt wel tijd dat er wordt opgetreden. Bij het WK moeten ze gewoon voor een dubbele afzetting van het parcours zorgen, zodat het publiek ons niet te dicht kan benaderen. Als de UCI dergelijke maatregelen niet neemt, zal ik bij het WK in België niet starten."

Diegem. Veldrit Superprestige: 1. Vervecken (Bel) 56.56, 2. De Clercq (Bel) op 0.06, 3. Van Santvliet (Bel) 0.19, 4. De Knegt (Ned), 5. Vannoppen (Bel), 6. Nys (Bel) 0.39, 7. Daelmans (Bel) 0.42, 8. De Vos (Ned) 1.09, 9. Berden (Bel) 1.29, 10. Rondelez (Bel), 17. Nijland (Ned) 2.02, 19. Van den Bergh (Ned) 3.33. Gediskwalificeerd: Groenendaal (Ned).

Stand na 6 van 8 wedstrijden: 1. Nys 146 punten, 2. Vervecken 135, 3. Wellens (Bel) 116, 4. De Clercq 114, 5. Vannoppen 109, 6. De Knegt 91, 9. Groenendaal 70, 12. De Vos 49, 17. Van den Bergh 23, 18. Verhagen (Ned) 18.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 31 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.