De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 31 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Duisenberg nog minimaal een jaar ECB-president

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - President Duisenberg van de Europese Centrale Bank heeft gisteren aan alle speculaties een einde gemaakt, hij treedt gedurende het jaar 2002 niet af om plaats te maken voor een (eventueel Franse) opvolger. Daarmee wordt het voor de Franse president Chirac wel heel moeilijk om de leiding van de ECB in Franse handen te krijgen.

Duisenberg werd op 1 mei 1998 door de Europese regeringsleiders voor acht jaar benoemd, maar hij gaf toen zelf aan dat het gezien zijn leeftijd (nu is hij 65) niet waarschijnlijk was dat hij die hele termijn vol zou maken.

Die verklaring werd gezien als een gebaar naar de Franse president Chirac die de felste tegenstander was van Duisenbergs benoeming. Chirac verklaarde dan ook dat Duisenberg halverwege zijn ambtsperiode (dus in 2002) zou opstappen ten gunste van een Fransman, dat zou in een 'herenakkoord' zijn vastgelegd, iets wat Duisenberg altijd heeft ontkend.

Maar Duisenberg verklaarde gisteren in het NOS-actualiteitenprogramma Het Buitenhof dat de economische tijden zo woelig zijn en dat er met de introductie van de eurobiljetten en - munten nog zoveel te doen is dat hij komend jaar in elk geval als kapitein op het schip blijft zitten.

Dat is vervelend voor de Fransen omdat krachtens de afspraken de Franse vice-president van de ECB, de Fransman Christian Noyer, per 1 juli a.s. het veld moet ruimen. Dat was het moment waarop Chirac de gouverneur van de Franse Centrale Bank Jean Claude Trichet naar voren wilde schuiven als de nieuwe ECB-baas, maar die is inmiddels onderwerp van een gerechtelijk onderzoek naar ongeoorloofde staatssteun aan Crédit Lyonnais. Zolang Trichet niet 'onschuldig' is verklaard kan hij geen kandidaat zijn. Dat is ook minder belangrijk nu Duisenberg toch niet opstapt. De Fransen kunnen nu hooguit inzetten op een nieuwe 'schone' kandidaat als vice-president die eventueel later doorschuift. Men kan niet tweemaal in de directie van de ECB komen, dus Noyer zelf kan niet herbenoemd worden.

Echter ook België, Luxemburg, Ierland, Oostenrijk en Portugal menen dat zij nu aan de beurt zijn om een vice-president te leveren en zelfs uiteindelijk een president. Genoemde kandidaten zijn de Luxemburgse premier Juncker en de Belgische minister van Financiën Reynders. Maar deze laatste loopt naar de zin van velen te zeer aan het lijntje van de Fransen.

Duisenberg toonde zich gisteren enthousiast over het nieuws dat veel Britse warenhuizen en benzinestations hebben aangegeven de euro te gaan accepteren. Volgens de Britse premier Blair zal Engeland er niet aan ontkomen om binnen enkele jaren ook de euro in te voeren. De ECB-topman wil dat de Britten zelf per referendum hierover beslissen. "Het ergste wat je Britten kunt aandoen is je er als buitenstaander mee gaan bemoeien."

Duisenberg had 36 uur voor de invoering van de euro alle nieuwe bankbiljetten al op zak en wees op de vele echtheidskenmerken. Hij ontkende ook het verhaal van Europol dat er al vervalsingen in omloop zouden zijn. "Dat verhaal is in elk geval vals, maar er komen natuurlijk wel vervalsingen. Dat is even oud als geld zelf." Volgens hem is de euro zo modern dat valsemunters de echtheidskenmerken als watermerken en papiersoort nooit precies kunnen namaken. "En mijn handtekening is ook erg moeilijk."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 31 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.