De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 31 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Het Jaarboek 2001 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Straatoproer leidt tot
val kabinet Argentinië

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
'Weg met het corrupte hof' staat op het bord van een demonstrant. (Foto: REUTERS)
SANTIAGO - Tienduizenden Argentijnen hebben dit weekeinde opnieuw blijk gegeven van hun onvrede met de politieke en economische crisis door al rammelend op lege potten en pannen het centrum van Buenos Aires over te nemen. Amper een week nadat hevige straatprotesten de toenmalige president Fernando de la Rúa ertoe dwongen het Casa Rosada-paleis te ontruimen, veroorzaakten de betogingen in de nacht van vrijdag op zaterdag de val van het voltallige kabinet van de pas aangetreden Rodríguez Saá.

De manifestaties waren gericht tegen enkele ministers en staatssecretarissen van de nieuwe regering die eerder in opspraak waren gekomen wegens corruptie en machtsmisbruik. Ook eisten de betogers het vertrek van de rechters van de hoge raad die vrijdag een vonnis vernietigden van een lager tribunaal dat eerder in de week de restricties op de circulatie van contant geld onwettig had verklaard.

Zaterdagochtend bestormden betogers het parlementsgebouw, waar zij ernstige vernielingen aanrichtten voordat zij door de politie werden verdreven. De relschoppers hielden daarna huis in het centrum van Buenos Aires.

President Saá blijkt veel minder sterk in de schoenen staan dan aanvankelijk leek. Binnen zijn Peronistische Partij bestaat er groeiende onenigheid of er in maart aanstaande, zoals eerder afgesproken, verkiezingen moeten komen. Sommige voormannen vinden dat de huidige interim-regering de resterende twee jaar van De la Rúa's ambtstermijn maar beter kan uitzitten. Andere peronistische leiders willen hier niets van weten en vermoeden dat Saá een soort paleiscoup in voorbereiding heeft. Zij betichten de president van verraad en arbitrair handelen.

Feit is dat president Saá, in tegenstelling tot zijn voorganger, wel heel bedreven is in het nemen van besluiten en het uitvaardigen van decreten maar hierbij vaak ook ondoordacht te werk gaat.

Zo wil hij bij nader inzien toch maar weer afzien van de introductie van een derde munteenheid, de met veel tamtam aangekondigde Argentino die het land uit de problemen zou moeten halen. Er zijn al ongeveer tien miljard Argentinos in aanmaak. De nieuwe munt heeft evenwel geen enkele concrete dekking, zoals deviezenreserves of goudvoorraden, en zou dus meteen na zijn introductie aan een scherpe ontwaarding onderhevig zijn.

Nu stelt president Saá voor om de kapitaalinjectie die nodig is om de economische bedrijvigheid te herstellen te laten verlopen via een extra uitgifte van het al eerder door provinciale overheden in omloop gebrachte monopoliegeld. Alsof geld geen rol speelt, wil president Saá tevens het minimumloon verdubbelen naar bijna duizend gulden per maand en terloops ook nog met staatsfondsen een miljoen mensen aan het werk zetten. Terwijl Argentinië ontrafelt als natie kijken de omringende landen haast zorgeloos toe. De regeringen van Brazilië, Uruguay, Chili, Peru en Mexico hebben tijdig hun deviezenreserves verhoogd. Van een ongebreidelde kapitaalvlucht uit Zuid-Amerika is geen sprake. Ook de Verenigde Staten en de directie van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) lijken weinig onder de indruk van de problemen en laten doorschemeren dat Argentinië dit keer maar eens zelf het puin moet ruimen.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 31 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.