De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 31 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Dit jaar slechts 80 ton in beslag genomen
Vuurwerkvangst politie gehalveerd
   
 

Eric de Brouwer DEN HAAG - De totale vangst door gezamenlijke opsporingsdiensten van illegaal en levensgevaarlijk zwaar vuurwerk is dit jaar in vergelijking met vorig jaar meer dan gehalveerd. De verwachte verkoop van vuurwerk is daarentegen met tien procent gestegen tot een omzet van honderd miljoen gulden.

Uit de laatste gegevens van het landelijk openbaar ministerie in Den Haag blijkt dat speciale vuurwerkteams van de regionale politiekorpsen, justitie, douane en Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) op dit moment 75.000 tot 80.000 kilogram aan verboden vuurwerk in beslag hebben genomen.

Dat is nog niet de helft van de totale vangst van vorig jaar, toen de opsporingsdiensten samen ongeveer 200.000 kilo aan illegaal knalwerk wisten te onderscheppen. Ter vergelijking: een jaar daarvoor, in de aanloop naar de eeuwwisseling 1999-2000, werd als gevolg van de 'milleniumkoorts' nog een record van 400.000 kilo verboden vuurwerk ingenomen en vernietigd.

Een eenduidige verklaring voor de fikse afname heeft het landelijke OM niet. Volgens woordvoerder L. de Lange heeft een belangrijke rol gespeeld, dat politiekorpsen dit jaar veel personeelscapaciteit hebben moeten inleveren voor 'andere bijzondere gebeurtenissen' zoals de mond- en klauwzeercrisis en de grote euro-operatie.

Overigens is de afname van vuurkwerkvangsten niet bij alle politiekorpsen waar te nemen. Zo laat het korps Haaglanden trots weten dit jaar al 5200 kilo aan illegale knallers te hebben geconfisqueerd: een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

Ook de politie in Brabant heeft successen weten te boeken. Met de inbeslagname van zo'n 25.000 kilo verboden vuurwerk, dat voornamelijk aan de grens met België werd onderschept, is meer uit de zwarte handel gehaald dan een jaar geleden.

Zo wist het vuurwerkteam Midden- en West-Brabant afgelopen weekeinde voor de derde keer in enkele weken tijd een 44-jarige man uit Tilburg bij de kraag te vatten voor de illegale handel in vuurwerk.

De Brabander bleek in een caravanstalling aan de Dongenseweg in Tilburg 1000 kilo (deels) verboden vuurwerk in een caravan te hebben verstopt. Afgelopen donderdag werd op hetzelfde terrein door de politie al een partij van duizend kilo knallers gevonden in een container.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 31 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.