De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 31 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Karen Mulder: Ik
werd misbruikt

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Karen Mulder (Foto: REUTERS)
door Henk van der Meyden AMSTERDAM - Voor het eerst na haar opname in een psychiatrische kliniek in Parijs heeft het Nederlandse topmodel Karen Mulder háár visie gegeven op het schokkende tv-interview dat zij vorige maand aan een Frans tv-station gaf, maar dat nooit werd uitgezonden. In dit interview beschuldigde Karen functionarissen van haar vroegere modellenagentschap ervan dat deze haar meerdere malen hebben verkracht.

Ze beweerde ook dat men haar dwong om met bepaalde personen naar bed te gaan om betere contracten te krijgen. Mulders uitspraken waren juridisch zo riskant en zij kwam bij het interview zo labiel en geëmotioneerd over, dat de Franse televisie het programma niet uitzond en de band vernietigde.

Karens' zuster Saskia ontfermde zich, net als haar ouders, meteen over topmodel. Zij werd opgenomen in een Parijse kliniek waar zij nu nog verblijft. Haar vader zei in een eerder interview met ons dat zijn dochter geestelijk was ingestort, mede door de stress van het vak en het zwarte gat waarin zij terecht kwam nadat zij besloten had met het model zijn te stoppen.

Karen gaf tot nu toe geen commentaar, maar gisteren gaf zij in een interview in de Mail on Sunday haar eigen visie.

De gebeurtenissen kostten haar, zoals ze zei, haar carrière bijna het leven en beëindigden haar carrière. De Parijse politie heeft de zaak in onderzoek. Karen zegt:

"Ze probeerden een prostituee van mij te maken, omdat ze dachten dat dit makkelijk zou zijn. Ik ben verkracht door twee bookers. Ik gaf hen aan en zij zijn ontslagen. Een andere keer werd ik opgesloten in het kantoor van X (een hooggeplaatste man in de modellenwereld). Mulder zegt dat men haar marihuana, heroïne en cocaïne gaf. "Een ex-vriend (ze noemde de naam) probeerde me verslaafd te maken. Ik nam wat cocaïne en een paar keer probeerde hij me heroïne te laten gebruiken. Het was een nachtmerrie. Ik raakte in paniek toen ik heroïne had gebruikt. Nu gebruik ik niets meer, ik rook niet en ik drink niet, terwijl ik vroeger veel joints nam. Ik hield van al die mensen die me verraden hebben. Toen realiseerde ik me hoe groot de samenzwering tegen me was. De (Franse) regering en de politie hadden ermee te maken, ze gebruikten ook modellen. Men heeft geprobeerd me te kidnappen en te vergiftigen."

Voorbeeld

De beschuldigingen zijn, aldus de Mail on Sunday des te opmerkelijker omdat Karen altijd een voorbeeld was voor alle modellen en zelfs woordvoerster was van Elite. Ze stelde ouders gerust, dat ze zich geen zorgen over hun dochters hoefden te maken als zij bij Elite zouden gaan werken."

Mulder kijkt nu ook naar haar toekomst. "Ik wil een normaal leven. Ik wil een kind. Ze zei dat ze voor het eerst trots op haarzelf is nu zij de waarheid heeft gesproken. "Ik had vroeger geen eigen wil. Alles werd voor me georganiseerd. Maar ik ben niet gek, de waarheid moet, vind ik, boven komen."

In de modellenwereld heeft men Mulders beschuldigingen afgedaan als 'fantasieën van een zieke vrouw'. Maar de Parijse justitie, bij wie, zoals blijkt, Mulder al verschillende malen vóór het tv-interview aangifte had gedaan, neemt haar aanklacht serieus, aldus de officier van justitie Jean-Pierre Gaury.

De toekomst zal leren of Karen Mulder inderdaad de moed heeft gehad de misstanden in de modellenwereld aan te pakken of dat het haar in deze wereld allemaal te veel is geworden. In een eerder gesprek met mij zei ze: "Ik voel me elke dag slechter in dit vak, waarin je altijd een ander en nooit jezelf kunt zijn." Karen zal voorlopig onder medische behandeling blijven.

Laten we hopen dat Karen Mulder in het nieuwe jaar haar levensgeluk hervindt.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 31 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.