De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 31 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
Alles over de euro 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Duisenberg: 'Euro
pept economie op'

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Morgen is het dan eindelijk zover. De gulden wordt uitgezwaaid en de euro wordt verwelkomd. Wim Duisenberg, president van de Europese Centrale Bank (ECB), blaakt van vertrouwen over de toekomst van de nieuwe munt en ziet de economische situatie van ons land zonnig tegemoet.

De euro gaat volgens hem de economie weer verder in de lift zetten. "De 300 miljoen Europeanen die de euro als betaalmiddel gaan gebruiken helpen hier natuurlijk bij", zo zei de president van de ECB gisteren in het actualiteitenprogramma Het Buitenhof.

"Er is dan ook absoluut geen recessie op komst", meent Duisenberg die gisteren tevens bekend maakte het komende jaar sowieso vol te maken als ECB-president.

Wat de economische situatie betreft, is in Europa het dieptepunt bereikt en na een armzalig 2001 zal de groei eind volgend jaar op 2 procent op jaarbasis zijn gekomen, voorspelt de ECB-leider. Voor heel 2001 voorziet Duisenberg een groei van 1 procent.

De nieuwe munt, die vanaf morgen echt in omloop komt, geeft meer stabiliteit in de eurozone. Er zijn immers in de 12 eurolanden geen onderlinge wisselkoersen meer waardoor valuta tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden.

Benzineprijs

Door de euro is het bovendien onvermijdelijk dat de belastingtarieven naar elkaar toegroeien, omdat men beter kan vergelijken. Volgens de ECB-president is het voor de burger niet uit te leggen dat bijvoorbeeld de benzine in Duitsland goedkoper is dan in Nederland.

"De Nederlandse benzineaccijns moet dus omlaag en de Duitse wat omhoog. Laten we maar eens beginnen met het kwartje van Kok. Het publiek zal afdwingen dat de tarieven naar elkaar toegroeien." Het Nederlandse kabinet heeft dit jaar besloten dat er in 2004 in principe twintig cent van de accijns af gaat wanneer de kilometerheffing wordt ingevoerd. Daarbij krijgt elke automobilist een kastje in zijn auto dat bijhoudt hoeveel er gereden wordt. De twintig cent wordt dan niet meer betaald aan de pomp, maar bij het afrekenen van de kilometers.

VVD-Kamerlid Hofstra heeft er echter een hard hoofd in dat de invoering in 2004 gaat lukken. "Er zijn zeer grote invoeringsproblemen, zowel technisch als financieel. het is dan ook verstandig om dat kwartje van Kok zo snel mogelijk af te schaffen", zegt hij. "De VVD zal gaan proberen dat deze zomer in het regeerakkoord te regelen", aldus Hofstra.

VS voorbijstreven

De ECB-topman is het niet helemaal eens met uitspraken van regeringsleiders dat de Europese Unie over tien jaar de Verenigde Staten kan voorbijstreven. "We kunnen wel in de buurt komen", meent hij en vervolgt: "Wel moeten we dan mobieler en flexibeler worden; oftewel lef tonen." Europa blijft echter altijd een blok, weet ook Duisenberg. "We hebben verschillende culturen en spreken verschillende talen. Dat zullen en mogen we ook nooit opgeven. Wel zullen we hierdoor altijd iets minder flexibel en mobiel zijn dan de Amerikanen."

Afscheid nemen van de polder noemt de ECB-president iets te radicaal. "Je kunt hem wel wat mooier maken." Zo vindt hij dat er in ons land toch nog eens kritisch naar de wao gekeken moet worden. "In Nederland bestaat de beroepsbevolking uit 7 miljoen mensen. Bijna 1 miljoen hiervan is ziek, zwak of misselijk en geniet dus een wao-uitkering. Ik ben ervan overtuigd dat een groot deel hiervan verborgen werkloos is, want zó ziek zijn we nu ook weer niet." Hij meent dat deze mensen gedwongen moeten worden om werk te zoeken en ook te aanvaarden; "wij moeten dan van onze kant gedwongen worden werk te creëren."



 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 31 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.