De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Ondernemende wao'ers
gevangen in net van fiscus

   
 

VRIESCHLOO - Wao'ers die een eigen bedrijf willen beginnen, zijn veel duurder uit dan starters zonder arbeidshandicap. Vanwege hun handicap kunnen de meeste wao'ers niet voldoen aan het zogenoemde urencriterium dat de Belastingdienst hanteert voor de ondernemersaftrek.

Hierdoor lopen zij vele duizenden guldens per jaar mis. Veel wao'ers laten daarom noodgedwongen hun ondernemersplannen varen en blijven afhankelijk van hun uitkering.

"Deze groep wordt gestraft omdat ze uit hun uitkeringssituatie willen ontsnappen. Het is te zot voor woorden dat ze door de fiscus worden tegengewerkt. Zeker in een tijd dat iedereen praat over het terugdringen van het aantal wao'ers", zegt Bella Arzt van het Groningse begeleidingsbureau FNF. Zij begeleidt in opdracht van enkele grote reïntegratiebedrijven uitkeringsgerechtigden naar het zelfstandig ondernemersschap.

Om in aanmerking te komen voor een ondernemersaftrek moet een starter op jaarbasis minimaal 1225 uur hebben gewerkt. Lukt dat niet, dan is de fiscus onverbiddelijk en komt een beginnend zelfstandige niet in aanmerking voor deze aftrekposten. Het gemiste financiële voordeel kan fors oplopen.

De wrange realiteit is dat veel arbeidsongeschikten, met wat voor een soort uitkering ook, juist vanwege hun handicap niet kunnen voldoen aan het urencriterium en daardoor veel meer belasting moeten betalen dan gezonde starters. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën erkent het probleem. "Zo is nu eenmaal de wet. Dat belastinginspecteurs die handhaven ongeacht om wie het gaat, is normaal", aldus de zegsman. Opmerkelijk is dat zwangere ondernemers die tegen hetzelfde 'urenprobleem' aanlopen bij hun zelfstandigenaftrek, wel zijn gehoord. Staatssecretaris Bos (Financiën) liet de Tweede Kamer vorige week weten dat voor deze groep volgend jaar met terugwerkende kracht tot 1 januari 2002 de wet Inkomstenbelasting zal worden aangepast.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Wao'er Michel van Kalken vraagt politiek om hulp. (Foto: Francois Wieringa)
Goed nieuws voor zwangere zelfstandigen, maar voor wao'er Michel van Kalken werd de kerst er niet zaliger door. De vanwege een oortumor voor 50% afgekeurde Groninger (naast een wao-uitkering krijgt hij ook ww) heeft een levensvatbaar ondernemersplan, maar loopt bij de fiscus tegen een muur. "Na enkele tienduizenden guldens steun van uitvoeringsinstelling Cadans voor een nieuwe opleiding, wil ik me aan onder meer verzekeraars gaan aanbieden als autoinstructeur op therapeutische basis. Voor mensen die bijvoorbeeld na een ongeluk of hartaanval niet meer durven te rijden. Maar na de tegenwerking van de fiscus denk ik erover het bijltje erbij neer te gooien."

Van Kalken investeert zelf Hlf. 15.000 in zijn bedrijf. Daarnaast heeft hij Hlf. 40.000 vreemd vermogen nodig. "Maar omdat ik in het eerste jaar bijna 10.000 gulden ondernemersaftrek misloop hoef ik als wao'er bij de bank niet voor een lening aan te kloppen. Een ander nadeel is dat ik investeringen, zoals mijn lesauto, niet versneld mag afschrijven."

Van Kalken voelt zich behoorlijk machteloos. "Het is wrang dat als ik kan aantonen met 20 uur werk in de week zonder uitkeringen te kunnen leven de fiscus op voorhand mijn nek omdraait. De Tweede Kamer moet daar snel wat aan doen." Zowel Van Kalken als Arzt signaleert verder "veel gesjoemel door starters om maar aan het urencriterium te kunnen voldoen". Van Kalken weigert een loopje te nemen met de regels. "Het is voor mij een principiële zaak geworden." Volgens Arzt voert de Tweede Kamer een 'struisvogelpolitiek'. "Het urencriterium is bedoeld om misstanden te voorkomen. Het tegendeel is het geval."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.