De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Kerstleed voor Kendrion

Van een onzer verslaggevers

   
 

ZEIST - Kendrion heeft beleggers maandag op de valreep getrakteerd op een tegenvaller. De kunststof- en metaalbewerker verwacht over 2001 een nettowinst te boeken van circa €15 miljoen, 17% minder dan (de pro forma-cijfers van) vorig jaar.

Tegenvallende ontwikkelingen in de automotive-sector zijn de oorzaak van het financiële leed.

In de eerste zes maanden van dit jaar zag Kendrion (het voormalige Schuttersveld) de winst nog met 5% toenemen naar €11,8 miljoen. In de tweede jaarhelft holde de winstgevendheid dus achteruit. Het nieuws werd op het Damrak dan ook met gemor ontvangen - hoewel het vanuit Zeist aangestuurde concern eerder geen winstprognose had afgegeven. Het aandeel zakte 4,4% op €11.

Meest opmerkelijk aan de mededeling was misschien wel de timing: het nieuws werd immers pas een week voor het einde van het boekjaar bekendgemaakt. "Je kunt ook zeggen: we hebben de ontwikkelingen nauwkeurig gevolgd", vindt topman Jan Wolters. "We hebben vorige week vrijdag vergaderd met de commissarissen. Daar zijn de cijfers van november besproken en is er een inschatting gemaakt van de resultaten over december en 2002."

Bij het opmaken van die balans zag Kendrion dat met name de leveranties aan de autosector onder druk staan. Een aantal autofabrikanten heeft door de slappe markt zijn personeel een week eerder met Kerstvakantie gestuurd of het aantal ploegendiensten teruggebracht om voorraadvorming te voorkomen. Door deze verminderde productie bij klanten kan Kendrion minder onderdelen (onder andere hoofdsteunen, motorkapdelen) leveren. Bovendien zijn de vooruitzichten voor de komende maanden in deze sector (goed voor 40% van de Kendrion-afzet) evenmin rooskleurig.

Het resultaat wordt verder gedrukt door een voorziening van €1 à 2 miljoen. Het betreft hier het versneld afschrijven van ontwikkelingskosten in diezelfde autosector, ook als gevolg van de lagere autoproductie. Kendrion verdient de ontwikkelingskosten namelijk terug door een van te voren berekende vergoeding per auto. Nu de productie-aantallen lager uitvallen, zakt ook dit totale vergoedingsbedrag.

Om de tegenvaller te compenseren gaat het concern kosten besparen, onder andere door een vacaturestop. Kendrion boekte over 2000 een nettowinst van €26,6 miljoen. Exclusief de inmiddels verkochte sanitair-, tegel-, en verwarmingsactiviteiten kwam het vergelijkbare resultaat dat jaar op ruim €18 miljoen uit.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.