De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 27 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  India brengt raketten 'in positie'

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 23kb)
Fernandes (Foto: EPA)
NEW DELHI - Kernmachten India en Pakistan hebben hun oorlogstaal de afgelopen kerstdagen kracht bijgezet. Beide landen hebben de troepen aan hun grens versterkt en volgens de Indiase minister van Defensie, George Fernandes, zijn "de raketsystemen in positie".

Ook Pakistan zou volgens diverse media zijn raketsysteem in paraatheid hebben gebracht. De raketsystemen kunnen worden gebruikt voor het lanceren van raketten voorzien van kernkoppen.

Vuurgevechten aan de grens tussen India en Pakistan hebben in de afgelopen dagen aan meer dan dertig mensen het leven gekost. Aanleiding tot de oplopende spanningen was de terroristische zelfmoordaanval op het Indiase parlement in New Delhi, waarbij op 13 december minstens 14 mensen het leven verloren. India gaf de schuld van die aanslag aan terroristen uit de omstreden provincie Kashmir die door Pakistan worden gesteund.

In krijgshaftige taal hebben beide landen elkaar sindsdien met oorlog bedreigd, terwijl die optie tegelijkertijd door politici op de achtergrond werd ontkend. "Wij willen geen oorlog, maar oorlog wordt ons opgedrongen en wij zullen daarmee moeten leven", zei de Indiase premier Atal Bihari Vajpayee op eerste kerstdag.

In een toespraak ter gelegenheid van de 125e verjaardag van Pakistans stichter Mohammed Ali Jinnah zei generaal Musharraf, Pakistans leider, gisteren dat moslimactivisten de naam van de islam besmeuren met hun acties. Hij veroordeelde de samentrekking van troepen langs elkaars grenzen, maar waarschuwde tegelijkertijd dat Pakistan tot alles bereid is om zich te verdedigen.

De Indiase kamercommissie voor veiligheid kwam gisteravond bijeen om verdere diplomatieke druk op Pakistan te bespreken, waaronder een mogelijk verbod op het gebruik van het Indiase luchtruim door Pakistaanse lijntoestellen, het opzeggen van een waterovereenkomst die van belang is voor de Pakistaanse landbouw, het terugschroeven van de diplomatieke vertegenwoordiging en het opheffen van Pakistans handelsstatus als 'meest begunstigde natie'.

India riep aan de vooravond van Kerstmis al zijn ambassadeur in Islamabad terug. Daags daarna voldeed Pakistan aan een van de eisen van New Delhi en arresteerde de leider van de 'Jaish-e-Mohammad', een van de terroristische bewegingen die India achter de aanslag op zijn parlement ontwaart. De 'Jaish-e-Mohammad' staat sinds vorige week op de lijst van terreurbewegingen die door de Amerikaanse regering werd samengesteld.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 27 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.