De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 22 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Smit smeedt huzarenstukje
   
 

HEERENVEEN - Ze kwam, zag en overwon. Gretha Smit nam eind vorige maand ontslag bij de bloemenwinkel, waar ze de afgelopen acht jaar had gewerkt teneinde zich voor te bereiden op de vijf kilometer tijdens de olympische kwalificatiewedstrijden in Heerenveen. "Er is meer in het leven dan werken. Over dertig jaar kan ik altijd nog bloemstukjes gaan maken", motiveerde de marathonrijdster uit Staphorst haar besluit. Want ach ja, een gooi doen naar een olympisch startbewijs, dat leek haar toch ook wel geinig. "En als je een serieuze kans wilt maken, moet je niet van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat in de winkel staan."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
Gretha Smit geflankeerd door Tonny de Jong (l) en Renate Groenewold.
Gisteravond reed Smit alvast de drie kilometer. Als opwarmertje voor de vijf kilometer van vandaag. Voor een kwintet genomineerde langebaan-rijdsters was het daarentegen de race van de waarheid, waarop middels een overwinning kwalificatie kon worden afgedwongen. Maar achtereenvolgens beten Tonny de Jong (4.12,35), Renate Groenewold (4.13,20), Barbara de Loor (4.14,50), Marja Vis (4.14,92) en Wieteke Cramer (4.17,55) hun tanden stuk op de tijd die Gretha Smit daarvoor op de klokken had gezet. De 4.10,68 van Smit bleek niet alleen een verbetering van haar persoonlijke record met liefst veertien seconden, maar was tevens goed voor de winst. Na afloop wilde Smit, die op papier de langzaamste van iedereen was, niet direct te hoog van de toren blazen: "Ach, mijn zus Jenita had dit ook wel gekund."

Met haar optreden plaatste de 25-jarige Smit het niveau van het vaderlandse vrouwenschaatsen direct in een geheel ander perspectief. "Marathonschaatsen is wel degelijk topsport. Er wordt weleens geringschattend gezegd dat mensen die het in het langebaanschaatsen niet redden het altijd nog op de marathon kunnen proberen, maar dat is dus niet zo", merkte Smit fijntjes op.

Op de olympische drieduizend meter vallen drie startplaatsen te vergeven. Smit was echter niet in het bezit van een nominatie en is daarom, ondanks haar overwinning, niet automatisch verzekerd van een retourtje Salt Lake City. Volgens de reglementen zou Smit zich nu kunnen kwalificeren door het aantonen van vormbehoud tijdens de Wereldbeker in Heerenveen, volgende maand. De Commissie Topsport van de KNSB zou op basis van haar sterke optreden van gisteravond ook kunnen besluiten haar al direct aan te wijzen voor de Spelen. Smit, die twee weken geleden voorlopig haar laatste marathon reed, wenste daar nog niet op vooruit te lopen. "Ik weet niet wat ze gaan doen, ik moet eerst morgen nog maar een keer goed schaatsen", aldus Smit, die zichzelf in een klap heeft gebombardeerd tot favoriete op die afstand. Ook op die vijf kilometer bezit Smit geen nominatie.

Hoe haar aanloop naar de Spelen in Salt Lake City er eventueel uit komt te zien, kon Smit gisteren niet uit de doeken doen. Daar had ze samen met haar trainer Egbert Post immers nog niet echt bij stil gestaan, in tegenstelling tot de langebaan-schaatssters die al maanden bezig zijn met hun voorbereiding op de Spelen. "Maar in principe ga ik gewoon nog een paar marathons rijden", zei Smit. Het was niet de enige tegenstelling tussen Gretha Smit en de rest. Waar Smit "voor een leuke onkostenvergoeding" in het pak van Nefit haar rondjes rijdt in het marathonpeloton, genieten net name de vijf genomineerde langebaan-rijdsters een riant salaris bij de KNSB of een van de commerciële ploegen. Bij hen kwam de klap van het verlies dan ook hard aan. "Voor ons is het inderdaad pijnlijk en vervelend, maar Gretha Smit is natuurlijk geen doorsnee-marathonrijdster. Ze is fysiek sterk en technisch goed", erkende Renate Groenewold.

Smit zelf liet weten pas de afgelopen periode extra aandacht besteed te hebben aan haar bochtentechniek en haar start, die volgens eigen zeggen 'nog steeds prut' is. "Dit is heel anders dan marathonschaatsen", aldus de vriendin van marathonrijder Miel Rozendaal. "Normaal heb ik bijvoorbeeld een paar rondjes nodig om in mijn slag te komen. Dat was hier ook zo, maar toen was ik al bijna halverwege. Ik ben blij dat ook met de wissels alles goed is gegaan. Dat is allemaal onbekend terrein voor mij."

Desondanks lijkt de kans groot dat ze straks in Salt Lake City op twee afstanden acte de présence zal geven. De drie kilometer staat voor zondag 10 februari op het programma. "Of dat een probleem is omdat ik uit Staphorst kom? Ik word zo moe van al dat gezeur. Overal veranderen dingen, ook in Staphorst. Ik ga niet op zondagen door het dorp fietsen omdat ik weet dat er mensen zijn die daar nog wel problemen mee hebben, maar dat geldt voor mij zelf niet. Ik schaats gewoon hoor. Ook op zondag."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 22 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.