De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Romme zakt door het ijs
   
 

HEERENVEEN - Zijn positie in de olympische ploeg stond nooit ter discussie. Het optreden van Gianni Romme op de olympische vijf kilometer was voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Tot gisteravond. De tweevoudig olympisch kampioen van Nagano zakte op de eerste dag van de olympische kwalificatiewedstrijden in Heerenveen spreekwoordelijk door het ijs tijdens zijn vijf kilometer. Op de afstand waarop 'slechts' drie startbewijzen vallen te vergeven, eindigde Gianni Romme tot ieders verbijstering in 6.38,74 minuten als vijfde. Daarmee moest hij ruim acht seconden toegeven op de verrassende winnaar Jochem Uytdehaage.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Gianne Romme zit er helemaal doorheen.
Onmiddellijk na zijn race verliet de stayer van SpaarSelect gedesillusioneerd ijsstadion Thialf om in vliegende vaart richting zijn hotel in Steenwijk te rijden. Daar ging vervolgens de deur van zijn kamer op slot en de telefoon van de haak. Voor het eerst in zijn carrière liet Romme het ook verbaal afweten. Verder dan de opmerking dat zijn optreden 'zwaar klote' was geweest, kwam hij niet. Aan duidelijkheid liet het echter niets te wensen over. Opvallend genoeg was er volgens zijn coach Peter Mueller van een totale ontgoocheling bij zijn pupil geen sprake. "Zondag staat hij er weer. Dan zal iedereen de oude Romme zien", beweerde de Amerikaan. Zondag is de dag van de tien kilometer. Het is in principe de laatste kans van Romme om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Salt Lake City. De grote vraag is echter of iemand die op donderdag slecht is drie dagen later super kan zijn.

Volgens de reglementen van NOC*NSF is Jochem Uytdehaage als winnaar van de vijf kilometer officieel zeker van deelname aan de olympische vijf kilometer. Daar valt niet meer aan te tornen. De plaatsen twee (Carl Verheijen) en drie (Bob de Jong) zijn 'aanwijsplaatsen', maar de Commissie Topsport van de KNSB zou zichzelf in een zeer lastig parket brengen en haar eigen geloofwaardigheid geweld aandoen indien men Verheijen en De Jong niet zou aanwijzen voor de vijf kilometer. Net als Uytdehaagde waren immers ook Verheijen en De Jong reeds in het bezit van een olympische nominatie.

Dat laatste was min of meer ook de strekking van de woorden van een andere gezichtsbepaler van het vaderlandse schaatsen, TVM-kopman Rintje Ritsma. Met zijn vierde plaats (6.35,61) miste ook hij de boot, maar dat laatste was minder verrassend dan het ontluisterende pak slaag dat Gianni Romme zichzelf gaf. "Als de bond besluit gewoon de eerste drie van deze wedstrijd uit te zenden, heb ik daar weinig tegenin te brengen. Dit was de plaatsingswedstrijd, hier moest het gebeuren. Je kan Bob de Jong en Carl Verheijen met de beste wil van de wereld niet bestempelen als eendagsvliegen. Dan was het namelijk wel een ander verhaal geweest", meende Ritsma, die in Thialf de pech had als eerste van de belangrijkste kanshebbers een tijd neer te moeten zetten. "Dat was vette pech. Bovendien was het ijs loeizwaar. Dat is voor een zwaar iemand als ik extra nadelig."

In de catacomben van Thialf vertelde Peter Mueller zich geen Olympische Spelen zonder Gianni Romme voor te kunnen stellen. Volgens hem is met de Commissie Topsport de afspraak gemaakt dat bij de toewijzing van de derde startplaats ook de prestaties van de eerste drie Wereldbekers van het seizoen worden betrokken. In het zogenoemde 'normen- en limietenboek' van NOC*NSF valt dat laatste niet terug te vinden. In Innsbruck, Berlijn en Den Haag zegevierde Romme op zijn favoriete afstand. Ook bij de NK afstanden, begin november in Groningen, was hij de snelste. Mueller maakte zich dan ook sterk voor een skate-off tussen de nummers drie (De Jong), vier (Ritsma) en vijf (Romme) voor de laatste startplaats. "Gianni heeft dit seizoen louter goede Wereldbekers gereden. Dan kan er altijd een keer een slechte race tussen zitten. Hij is geen machine. Gianni in normale doen moet hier 6,28 met zijn ogen dicht kunnen rijden. Of het een schande zou zijn als Romme niet wordt aangewezen voor de Olympische Spelen? Geen commentaar."

De Jong, nota bene regerend wereldkampioen op deze afstand, zal vanzelfsprekend geen genoegen nemen met een eventueel besluit van de Commissie Topsport een extra kwalificatiewedstrijd uit te schrijven. Ook Ritsma, die zaterdag op de 1500 meter nog een kans heeft op olympische kwalificatie, zag in dat hij op dit moment weinig recht van spreken heeft. "Ik kan me niet voorstellen dat de commissie topsport besluit Romme nog een kans te geven. De resultaten in de Wereldbeker tellen niet, hier moest het gebeuren. Als men de drie sterkste schaatsers straks in Salt Lake City aan de start van de vijf kilometer wil hebben, schrijft men misschien een extra wedstrijd uit. Laten we eerlijk zijn, Gianni Romme is normaal gesproken altijd sneller dan Uytdehaage. Maar wanneer Romme een extra kans krijgt, verdien ik die zeker ook. Maar nogmaals, wanneer men de eerste drie stuurt, heb ik me daar bij neer te leggen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.