De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Kunstrijdster Venhuizen geeft nog lang niet op
   
 

GRONINGEN - Als het aan de internationale schaatsbond (ISU) ligt, staat Karen Venhuizen tijdens de komende Olympische Winterspelen in Salt Lake City op de deelnemerslijst bij het kunstrijden. Een eerlijk verdiende nominatie tijdens het WK in het Canadese Vancouver, waar ze als 22e eindigde. NOC*NSF denkt er evenwel anders over. De overkoepelende sportbond wil dat de tiener aankomend weekeinde haar nationale titel prolongeert en vervolgens op het EK, 14 tot 20 januari in het Zwitserse Lausanne, op de geschoonde lijst bij de eerste tien eindigt. Na een half jaar van kommer en kwel lijkt dat eisenpakket te hoog gegrepen voor Venhuizen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Karen Venhuizen tijdens een training op de ijsbaan in Groningen. (Foto: Francois Wieringa)
Titelverdedigster Karen Venhuizen wordt één week voor het NK uit de wind gehouden door haar trainster Sylvia Holtes en manager - "Groot woord hoor, ik regel gewoon wat dingetjes, is altijd handig voor een arme topsporter" - Adri Wolting. Na een grillige tijd waarin blessures en het revalidatieproces de jongelinge in de ban hielden, concentreert Venhuizen zich momenteel weer ouderwets perfectionistisch op haar huiswerk voor het gymnasium en de sport.

Holtes: "Pas een maand geleden heeft Karen van de doktoren groen ligt gekregen om volop te trainen. Vier weken voorbereiding is eigenlijk te kort voor een goede klassering op de Nederlandse kampioenschappen. Toch heb ik goede hoop. De lach is terug op haar gezicht. Karen heeft het duidelijk naar haar zin en dat merk je tijdens de training, waarin ze met sprongen vooruit gaat. Of ze kans maakt op de titel? Aan de ene kant heeft ze geen wedstrijdritme en verwachten we dat zoiets tegen haar werkt, aan de andere kant heeft ze de afgelopen weken alles gegeven. Het blijft afwachten."

Over de Olympische Spelen kan Wolting duidelijker zijn. "Was ze tijdens de WK in maart niet op haar heup gevallen, dan had ze nooit zeven maanden uit de roulatie gelegen. De blessure was in principe snel onder controle, maar haar schoolwerk en trainingen leden er nogal onder. Iemand met een perfectionistische aard baalt daar goed van. Zo ook Karen Venhuizen. Voordat ze alles weer op een rijtje had, waren we een paar maanden verder. Normaliter had ze de hele zomer doorgetraind. Nu niet. En voor het bereiken van Salt Lake City was dat wel noodzakelijk."

Sjoukje Dijkstra fronst haar wenkbrauwen. De oud olympisch en wereldkampioene kunstrijden vindt het onbegrijpelijk, dat de jonge Venhuizen de kans, die de ISU haar op basis van haar optreden tijdens het WK biedt, niet mag invullen. Zelf stond ze in de jaren zestig ook meerdere malen op de Spelen. Eerder dit jaar liet de voormalige kampioene weten: "Om op het hoogste niveau resultaten te halen, moet je eerst een aantal malen meegemaakt hebben wat het presteren daar precies inhoudt. Karen krijgt de mogelijkheid van de internationale schaatsunie om mee te doen. De eerste dertig van het WK gaan. Als ik NOC*NSF was, zou ik haar gewoon naar Salt Lake City sturen. Goed voor haar ervaring."

Het is echter een jarenlange gewoonte van de overkoepelende sportbond om alleen sporters uit te zenden die daadwerkelijke medaillekansen hebben. Holtes: "Ik hou Karen voor dat ze aan het begin van haar carrière staat. Ze is heel jong; alle mogelijkheden liggen open. Zeker nu ze weer fris in 't hoofd is. Wat het NK ook wordt; we gaan verder op de uitgestippelde weg. Buitenlandse stages, experts hier naartoe halen, goede internationale wedstrijden uitzoeken en natuurlijk enorm veel trainen. Het talent komt er vanzelf een keer uit."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.