De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPMG kijkt door roze bril

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTELVEEN - "We hebben volgend jaar liever een dip in onze winst dan dat we nu het slechter gaat consultants ontslaan." KPMG-bestuursvoorzitter Ben van der Veer presenteert zich als witte raaf onder de big five-accountantskantoren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
KPMG-topman Van der Veer omarmt z'n consultants. (Foto: Anko Stoffels)
Concurrenten als Deloitte & Touche, PricewaterhouseCoopers en Arthur Andersen krijgen even harde klappen als gevolg van de economische malaise waardoor hun 'dure' adviseurs dé bezuinigingspost worden van bedrijven. Deze bedrijven hebben momenteel wél talloze consultants thuis op de bank zitten of raden hen aan een 'sabbatical' op te nemen. Ontslagen zijn er wel, maar worden angstvallig geheim gehouden.

Zo niet bij KPMG. "Wij hebben een zeer breed dienstenpakket en zijn daardoor minder kwetsbaar", weerlegt Van der Veer. "De eerste grote klap anderhalf jaar geleden toen de it-hype voorbij was, hebben we hiermee kunnen opvangen. En nog steeds hebben we voor iedereen werk. Wel is er meer concurrentie en kostenreductie en moeten we harder vechten voor een opdracht en duren projecten minder lang. De orderportefeuille is steeds maar twee à drie maanden gevuld. Normaliter zaten we zeker driekwart jaar vol."

Van der Veer is een optimistisch man. Hij verwacht dat de consulting-markt "over een paar maanden weer aantrekt", ook al zijn de economische vooruitzichten nog verre van rooskleurig. Volgens de KPMG-topman biedt dat juist extra kansen. "Bedrijven die willen bezuinigen hebben hierbij advies nodig. Wij spelen daarop in."

Paradoxaal genoeg scoorden bijna alle grote consultancy-bedrijven over dit jaar fraaie groeicijfers. Zo ook KPMG Consulting, dat over 2001 een omzetstijging van 19,3% (183 miljoen) scoorde en daarmee voor bijna een derde aan de totale omzet (572,1 miljoen) van KPMG Holding bijdroeg. De bulk van de omzet werd gegenereerd door bedrijfsonderdeel Assurance & Advisory Services (55%). De totale omzetstijging dit jaar kwam uit op 12,6%. Het bedrijfsresultaat steeg tot 48 miljoen, een toename van 6,3% vergeleken met vorig jaar. Van der Veer benadrukt wel dat het boekjaar bij zijn bedrijf liep tot en met 30 september. "Toen was het effect van de aanslagen in de VS nog niet geheel doorgewerkt." Hij verwacht volgend jaar voor de holding mede daarom "een mindere omzetgroei en waarschijnlijk hetzelfde resultaat". Vooral corperate finance en transactieservices hebben het op dit moment moeilijk.

Van der Veer heeft overigens alle reden om zijn inmiddels verzelfstandigde consulting-dochter flink op te poetsen. Onder druk van de verschillende Europese overheden wordt de adviespraktijk losgekoppeld van de accountancy. Zo moet belangenverstrengeling binnen bedrijven worden voorkomen en de onafhankelijkheid van accountants worden gewaarborgd. Het bedrijfsonderdeel staat al weer geruime tijd in de etalage en de huidige omstandigheden zijn niet echt een geschikt verkoopmoment. "Wij hebben geen haast en willen een gezond bedrijf overdoen. Bovendien hebben momenteel verschillende partijen interesse."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.