De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Chip-malaise nog niet voorbij'
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs heeft gisteren tijdens het laatste uur van de handel flink moeten inleveren. Vooral de technologiefondsen moesten het daarbij ontgelden. Oorzaak waren de fors lagere openingskoersen op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq.

De AEX sloot met een verlies van 5,76 punten (bijna 1,2%) op 483,75.

Bij de technologiewaarden waren het vooral de chipgerelateerde fondsen als ASMI en ASML die moesten inleveren. Dit na nieuwe winstwaarschuwingen in de Amerikaanse industrie. Dat deed ook hier onder beleggers de vrees voeden dat de ellende in deze industrietak nog lang niet ten einde is. ASMI daalde 0,39 tot 21, terwijl ASML 1,26 inleverde op 18,79.

Ook bij ondernemers is het vertrouwen nog (lang) niet terug. Uit de conjunctuurtest van het CBS bleek dat het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, in november weer is afgenomen. De orderpositie daalde verder. Voor de lopende maand en daarna is men evenmin erg optimistisch. Tot en met februari wordt door ondernemers op een daling van de bedrijvigheid gerekend.

Weinig opbeurend was ook de uitslag van een onderzoek door Graydon. Daaruit bleek dat het aantal faillissementen dit jaar sterk is gestegen. Er gingen 28,8% meer bedrijven over de kop dan vorig jaar. Daaronder veel eenmansbedrijven (25% van het totaal).

Voor 5901 ondernemingen werd in 2001 het faillissement uitgesproken, het grootste aantal in 18 jaar. Dat leidde tot een verlies van 37.000 arbeidsplaatsen en leverde een schadepost op van 2,7 miljard.

Het belangrijkste nieuws gisteren waren echter wel de ontwikkelingen in Argentinië. Beelden van plunderingen van winkels, schietende leden van de oproerpolitie en protesterende Argentijnen die vlaggen verbrandden, werden door ondernemers die belangen in dat land hebben, met argusogen gevolgd. Ahold verzekerde ook gisteren, dankzij de extra veiligheidsmaatregelen, geen last te hebben van de plunderingen. Nadat maandag een aantal winkels wat eerder dicht waren gegaan, gingen ze gisteren weer allemaal open. Wel kosten die extra maatregelen natuurlijk handenvol geld en gaat het concern met zijn 250 Disco-supermarkten in Argentinië zwaar gebukt onder de economische malaise in dit land. Ahold sloot gisteren 0,36 beter op 31,26.

ING, die eveneens in Argentinië actief is, moest 0,44 terug naar 26,80. Het concern heeft voor in totaal zo'n driekwart miljard euro in dat land uitstaan. Ruwweg 150 miljoen aan Argentijnse staatsobligaties, de rest in de vorm van handelsfinancieringen. Die laatste zijn overigens voor het grootste deel verzekerd, zei een woordvoerster van de bankverzekeraar gisteren. ABN Amro zegt 'beperkte' belangen in Argentinië te hebben, die net als bij ING voor het overgrote deel zijn afgedekt. Het aandeel ABN Amro daalde 0,29 in koers tot 18,03.

Beperkte belangen hebben ook Aegon en Fortis, bleek gisteren. Fortis daalde 0,84 tot 27,61, terwijl Aegon 40 eurocent inleverde op 28,60. De laatste moest een tegenvaller incasseren doordat de Duitse verzekeraar Allianz het Slowaakse verzekeringsbedrijf Slovenska Poistova, waarop ook Aegon zijn zinnen had gezet, heeft overgenomen.

Econosto meldde nabeurs dat de verkoop van de divisie verwarming en luchtbehandeling volgens plan verloopt. Van de 14 werkmaatschappijen zijn er inmiddels 6 verkocht. Daarop is een aanzienlijke boekwinst behaald, die als buitengewone bate in de jaarcijfers zal worden opgenomen. Het fonds sloot 2 eurocent hoger op 4,84.

Chemieconcern DSM steeg 0,61 tot 40,31. Beleggers tillen er niet erg zwaar aan dat de gesprekken met het Franse Rhodia en Aventis zijn beëindigd. Volgens een woordvoerder van Rhodia was er sprake van te weinig synergie tussen beide bedrijven. Ook bleken de culturen bij de twee te botsen.

Olies verlieten de markt 20 eurocent lager op 52,30. Zoals verwacht, heeft het concern 'onder stricte voorwaarden' toestemming van de Duitse autoriteiten gekregen voor de joint venture met DEA Mineralöl. Shell verkoopt een deel van haar pompstations, wat neerkomt op een reductie van 2 miljoen liter brandstof.

Voor CSM 0,20 meer op 22,20. De onderneming zei gisteren te verwachten dat de van Hero overgenomen activiteiten dit boekjaar slechts een kleine bijdrage aan de winst per aandeel zullen leveren.

Heineken sloot een halve euro beter op 41,01. Het brouwerijconcern meldde gisteren nu 97% van de aandelen Heineken España te hebben. In totaal heeft Heineken daarvoor 54,5 miljoen voor betaald. Volgens een concern zal dat een 'verwaarloosbaar' positief effect op de winst per aandeel in 2001 hebben.

In de telecomhoek sloot KPN 0,24 lager op 5,55. De eerste vrucht van de samenwerking met het Japanse NTT DoCoMo blijkt te zijn geflopt. De verkoop van de Snapcam, een apparaatje waarmee via de mobiele telefoon digitale foto's konden worden verzonden, loopt niet, erkent KPN. Oorzaak: te duur voor de doelgroep. "Nu maar hopen dat ze met het nieuwe speeltje, de i-mode, komend jaar meer succes hebben en dat ze hun huiswerk beter hebben gemaakt", zei een handelaar.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.