De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Gasbedrijf moet voor 1 miljard besparen

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

DEN HAAG - De toezichthouder op de energiemarkt DTe dwingt de Gasunie de komende vijf jaar het transporttarief voor gas jaarlijks met 5% te verlagen. Dat komt in totaal neer op een bedrag van 1 miljard. "Hoe ze die verlaging tot stand brengen, zal me worst wezen", aldus DTe-directeur Jacques de Jong gisteren tijdens de bekendmaking van de bindende aanwijzing. De energiewaakhond wil Gasunie met de korting dwingen efficiënter te gaan werken in de liberaliserende energiemarkt.

Gasunie voelt zich door de DTe "onrechtvaardig" behandeld. "Onze transportkosten behoren al tot de lagere in West-Europa", zegt een woordvoerder. Gasunie waarschuwt bovendien dat de aanpak van de DTe de voorzienings- en leveringszekerheid in gevaar brengt. "Als transportkosten voor gas op het Nederlandse net nog lager worden, zullen buitenlandse producenten ons net gaan gebruiken voor hun gastransport. Het is denkbaar dat de leverantie van gas aan huishoudens door ons bedrijf dan door gebrek aan capaciteit in de problemen komt."

De organisatie van zakelijke energiegebruikers VEMW vindt juist dat de DTe niet ver genoeg gaat in de opgelegde korting. "Marginaal", oordeelt energiedirecteur Hans Grunfeld. "In eerste instantie riep Gasunie dat de tarieven door de oorspronkelijke richtlijnen met tientallen procenten omlaag zouden gaan. Nu smeert de DTe de korting uit over de komende vier jaar. Dat betekent dus dat alle energiegebruikers in die periode honderden miljoenen guldens te veel gaan betalen." De VEMW zegt berekend te hebben dat alle Nederlandse gebruikers tezamen de komende vier jaar ongeveer Hlf. 1 miljard meer op tafel teggen dan voor het gebruik van het gasleidingennetwerk nodig is. VEMW heeft recent, met een aantal andere organisaties, bij de rechter al een klacht gedeponeerd over "het feit dat de DTe de regelgeving met betrekking tot Gasunie niet naleeft".

Gasunie en de DTe liggen al geruime tijd met elkaar overhoop over de manier waarop de energiewaakhond het transportnetwerk waardeert en de kortingen berekent. Gasunie wil de tarieven baseren op de economische waarde van het transportnetwerk, De Dte gaat uit van de historische waarde van het gasnet.

Gasunie is zelfs naar de rechter gestapt omdat de richtlijn in strijd zou zijn met de wet. Deze zaak loopt nog en een uitspraak zal naar verwachting pas in april volgend jaar volgen. Tot nu toe negeerde Gasunie de Dte-richtlijnen, tot groot ongenoegen van de grote gasverbruikers en -handelaren. Zij meenden daardoor te veel te betalen en beschuldigden Gasunie van misbruik van haar monopoliepositie. De klagers drongen er tevens bij de DTe op aan de richtlijnen om te zetten in een bindende aanwijzing. Daarin is de DTe hun nu tegemoet gekomen. De consequentie van een bindende aanwijzing is dat de DTe Gasunie nu een boete op kan leggen als zij zich niet aan de regels houdt. Gasunie krijgt een maand de tijd om de regels door te voeren, maar heeft al aangegeven de tarieven aan te zullen passen.

De consument heeft vooralsnog weinig gemerkt van het beleid van de DTe. Komend jaar zal de gasrekening van een gemiddeld gezin slechts 0,5% lager uitvallen dan zonder de DTe het geval zou zijn geweest. De stroomrekening daalt dankzij de toezichthouder in 2002 met zo'n 4%. Wat het effect van de nieuwe kortingen zal zijn, durfde De Jong nog niet te zeggen.

Overigens heeft de DTe ontdekt dat energieleverancier Nuon de gebonden klanten in het eerste kwartaal van dit jaar zo'n 15 miljoen te veel in rekening heeft gebracht. Het energiebedrijf heeft kosten die gemaakt zijn om scherper stroom in te kunnen kopen voor de vrije klanten, aan haar gebonden klanten doorberekend. "Een vorm van kruissubsidie en concurrentievervalsing die niet is toegestaan", oordeelde de DTe. Nuon is verplicht het te veel in rekening gebrachte bedrag van de komende energienota af te trekken, zodat de consument uiteindelijk niet slechter af is.

Vanaf 1 januari 2002 is de tweede groep energieverbruikers, de middelgrote afnemers vrij om te kiezen bij welke leverancier ze hun stroom afnemen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.