De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Brussel begint onderzoek staatssteun slachterijen

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese Commissie is gisteren een onderzoek gestart naar de Nederlandse staatssteun voor de sanering van varkensslachterijen. Van 2001 tot 2005 stelt de overheid 56 miljoen (ofwel ruim Hlf. 120 miljoen) beschikbaar voor de afbouw van slachtcapaciteit, dit omdat de varkensstapel afneemt. Maar de Europese Commissie betwijfelt sterk of de afspraak onder de slachthuizen om de capaciteitsvermindering te organiseren, verenigbaar is met de EU-regels aangaande kartelvorming.

Een dergelijk kartel mag alleen in absolute crisissituaties en daar is volgens eurocommissaris Fischler (Landbouw) in dit geval geen sprake van. De Nederlandse regering krijgt nu een maand de tijd om te reageren en daarna moet de Commissie haar onderzoek binnen anderhalf jaar hebben afgerond. Ambtenaren van de Commissie formuleerden in oktober al bezwaren tegen het Nederlandse plan, dat zich niet alleen beperkte tot de landbouwsector, maar zich ook uitstrekt tot de voedingsindustrie.

De Nederlandse varkensstapel is door het ontmoedigingsbeleid van minister Brinkhorst (Landbouw) inmiddels gedaald van 16 tot 13 miljoen en daarom moet de capaciteit van de slachterijen met 20% worden teruggebracht.

De sanering van de slachterijen wordt door de Nederlandse boeren zelf betaald en uitgevoerd door de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). PVE-voorzitter Rob Tazelaar is bepaald niet blij met het Brusselse onderzoek. "Dit betekent dat er voorlopig geen sanering plaatsvindt", concludeert hij namens de groep sanerende slachterijen. De bedrijven bespreken volgende week of ze de sanering doorzetten. Mocht dat wel zo zijn, dan willen de slachterijen dat Brussel het onderzoek voor juli afrondt.

"De ontwikkeling van de landbouw mag niet worden belemmerd door afspraken die de concurrentie verstoren, de betrokken steunregeling lijkt nauw verband te houden met een kartelafspraak en daarom is mijns inziens een diepgaand onderzoek noodzakelijk", aldus Fischler.

Maar in het verleden heeft de Commissie vergelijkbare steunmaatregelen voor varkensslachterijen wel goedgekeurd. Maar nu betwijfelt de Commissie of de vermeende overcapaciteit in de sector echt bestaat. Bovendien vraagt de Commissie zich af of extra steun voor de varkensslachterijen in het licht van alle voorgaande saneringsmaatregelen gerechtvaardigd is. De tot dusverre verleende steun voor capaciteitsvermindering heeft blijkbaar te weinig opgeleverd.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.