De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vredesmacht mag
militair ingrijpen

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - De weg is vrij voor de internationale vredesmacht voor Afghanistan. De VN-Veiligheidsraad stemde gisteren unaniem in met een mandaat voor deze door de Britten geleide troepenmacht. Vanaf morgen, wanneer de interim-regering voor Afghanistan wordt geïnstalleerd, zullen de troepen voor een periode van zes maanden de hoofdstad Kaboel en de directe omgeving beveiligen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Jeremy Greenstock (Foto: AP)
Het mandaat valt onder hoofdstuk zeven van het VN-Handvest, een voorwaarde die de leveranciers van de in totaal 3000 tot 5000 manschappen hadden gesteld. Zo kunnen de troepen, indien nodig, militair ingrijpen. Volgens de VN-resolutie is de situatie in Afghanistan nog steeds een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. Gisteren arriveerde een voorhoede van 53 Britse mariniers en morgen zullen nog eens 250 Britten in Afghanistan arriveren.

De Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Jeremy Greenstock, maakte duidelijk dat de troepenmacht alleen rondom actief Kaboel zal zijn en niet in andere steden. Ook humanitaire hulpkonvooien hoeven niet te reken op bescherming door de troepenmacht, aldus Greenstock.

Het Nederlandse kabinet zal vandaag naar verwachting het besluit nemen om 300 militairen van de Koninklijke Landmacht ter beschikking te stellen voor de veiligheidsmacht ISAF (International Security Assistance Force). Voordat de eerste militaire kwartiermakers rond de kerst kunnen vertrekken moet er wel een overeenkomst zijn tussen de Britse commandant en de nieuwe Afghaanse machthebbers over de stationeringsvoorwaarden.

Symbolisch

De interim-minister van Defensie, Mohammed Fahim, zei gisteren dat slecht 1000 soldaten in Afghanistan worden gestationeerd en dat hun aanwezig slecht een symbolische functie zal hebben. Een woordvoerder van Boerhanoeddin Rabbani, die tot en met vandaag de wettelijke president van het land is, zei dat niet Groot-Brittannië maar Duitsland de internationale troepen macht moet leiden. "De wapens waarmee onze voorouders tegen de Britten vochten zijn nog steeds geolied", aldus Hashmatoellah Moslih.

Groot-Brittannië zal alleen de eerste drie maande de troepenmacht leiden. Wie daarna het stokje overneemt, is nog niet bekend. Duitsland heeft al laten weten daar weinig voor te voelen. Moslimland Turkije zou zich al kandidaat hebben gesteld.

De Nederlandse bijdrage bestaat onder meer uit een versterkte infanteriecompagnie van de luchtmobiele brigade, versterkt met verkenners van het Korps Commandotroepen, genie en mijnenopruimers. Ze worden uitgerust met 15 Patria-pantservoertuigen.

Alle militairen en hun materieel moeten door de lucht worden aangevoerd omdat Kaboel zeer ver verwijderd is van een zeehaven. Bovendien zou transport over zee te lang duren. De Amerikanen zullen nu een luchtbrug voor de veiligheidsmacht opzetten. Al met al zal het tot ver in januari duren voordat alle Nederlanders en hun spullen in Afghanistan zijn aangekomen.

Een commissie van de Tweede Kamer zal waarschijnlijk morgenavond al met een zeer grote meerderheid instemmen met het kabinetsbesluit. Het is zeer uitzonderlijk dat de Kamer op vrijdagavond vergadert. Mochten er moties worden ingediend dan zal de voltallige Kamer daar zaterdag over stemmen.

De kans op gevaar voor de Nederlandse troepen in Afghanistan is groot. De Amerikanen bombarderen het land nog steeds en her en der duiken nog steeds strijdlustige Taliban- of Al-Qaeda-strijders op. De Nederlanders zullen in ieder geval niet op zoek gaan naar de nog steeds spoorloze Osama bin Laden.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.