De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Celstraf en boete
voor macrobioot

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Macrobioot Adelbert Nelissen (53) is door de arrondissementsrechtbank te Amsterdam veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete van 5000 gulden.

De rechtbank acht bewezen dat Nelissen opzettelijk de gezondheid van José Krijnen, de ex-vrouw van politicus Roel van Duijn, heeft geschaad door haar weg te houden van de reguliere geneeskunst.

Krijnen leed aan baarmoederhalskanker en wendde zich tot het Kushi Instituut voor macrobiotiek in Amsterdam, waarvan Nelissen voorzitter is. Deze beweerde haar te kunnen genezen op een niet reguliere wijze. De rechtbank meent nu dat Nelissen de toenemend zieke vrouw onvoldoende heeft gewezen op de beperkingen van de macrobiotiek.

De rechtbank stelt voorts dat Nelissen heeft gehandeld in strijd met zijn zorgplicht. Het openbaar ministerie (OM) houdt Nelissen overigens verantwoordelijk voor de dood van totaal twee patiënten. De eis van de officier van justitie was dertig maanden celstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk wegens zware mishandeling met de dood tot gevolg.

De rechtbank kwam in de zaak-Krijnen tot een minder zware straf. De andere vrouw die in de tenlastelegging werd genoemd, zij leed aan borstkanker, was volgens de rechtbank zo vastberaden in haar afwijzing van de reguliere gezondheidszorg dat het advies van Nelissen daar geen invloed meer op had. Nelissen is van de beschuldigingen ten opzichte van deze tweede patiënt vrijgesproken.

Media

Mede door de vele negatieve berichtgeving in de media viel de opgelegde straf lager uit. "De mediabelangstelling heeft zeer nadelige gevolgen gehad voor het uitoefenen van Nelissens beroep", aldus de rechtbank.

De advocaat van Nelissen, mr. B. Ficq, kondigde na de zitting meteen aan in hoger beroep te gaan. Nelissen zelf was totaal gedesillusioneerd na het horen van het vonnis.

Roel van Duijn was tevreden met de uitspraak, maar zegt niet bang te zijn voor een hoger beroep. "De rechter had scherper kunnen zijn met het oordeel", redeneert hij. Hij vindt dat dit vonnis als voorbeeld moet dienen en dat andere vonnissen in soortgelijke zaken zich hierbij moeten aansluiten.



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.