De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Roof 50 kilo diamant was makkie
   
 

door Fred Soeteman AMSTERDAM - Vijftig kilo wogen de diamanten in de doos van een magnetron, waarmee Dennis P. (26) de portier bij zijn werkgever Gassan Diamonds in Amsterdam ongehinderd passeerde. Toch voelde zijn vracht "als een veertje... Licht als de wind".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
Gassan Diamonds in Amsterdam
Maar toen de buit na wat omzwervingen was verstopt en hij in het Mexicaanse Carmen del Playa ontdekte dat prostituee Tiffany S., die hij al weken met geld, cadeaus en sieraden had overladen, daar pijlsnel met een ander was getrouwd, restte hem slechts de vraag: "Wat doe ik hier nog?"

Hij keerde terug naar Nederland en gaf zichzelf aan. Voor de rechtbank in Amsterdam eiste officier van justitie mevrouw mr. R. Vorrink gisteren vier jaar cel tegen hem wegens verduistering in dienstbetrekking.

Dennis P., kok van origine, had de grote slag geslagen die hij in kleine kring had aangekondigd. En hij had laten zien hoe geweldig superieur hij was, ver verheven boven 'die domme boel' in het bedrijf waar hij die 4e augustus net vier maanden in dienst was. Maar zo gaf hij vorm aan zijn 'grandioze zelfoverschatting', aldus een psycholoog, die samenhangt met het minderwaardigheidsgevoel dat al vroeg pijnlijk bij hem werd ingeslepen toen hij als 'dik jongetje' héél veel werd gepest.

Failliet

Al zeven weken na het begin van zijn dienstverband bij Gassan begon P., bij wijze van try-out, zei zijn advocaat mr. Spong, tweemaal per week diamanten weg te nemen. Het ging heel gemakkelijk, heeft hij gezegd. "Ze zijn zo dom daar." Zo nam hij tussen veertig en zestig stenen mee.

Hij pikte ze weg uit de showroomvoorraad en vulde de gaten op met stenen uit de handelsvoorraad. Hij kon overal bij. De sorteerkamer, het hart van het bedrijf, was zijn werkplek. En hij had geld nodig, legde hij gisteren uit, voor zijn gokverslaving bijvoorbeeld. Sinds hij in Zwolle met zijn eigen diamanthandeltje failliet was gegaan, gunde de curator hem per maand maar 750 gulden . Het vooruitzicht "jarenlang van bijna niets te moeten leven" stond hem niet aan. Hij wilde nu eenmaal de royale grote meneer uithangen, zéker als hij bijvoorbeeld zijn Tiffany in de Club de Paris te Hilversum wilde fêteren, zonder overigens steeds fysieke tegenprestaties te verlangen. Vroeger moest hij óók al vriendjes kopen, met snoep.

Op de dag van 'de grote klap' (8137 diamanten, totaal 3422,9 karaat) deed Dennis P. 's avonds alsof hij zijn regenjas op de afdeling had laten liggen. Vanuit een lift telefoneerde hij naar de kassier om de sleutels. In de sorteerkamer had hij de vrije hand, temeer omdat hij de kluizen niet model had afgesloten.

Als een coureur sjeesde hij naar Almere, naar Tiffany's moeder Henne J. (54) en haar vriend Peter van H. (40), bij wie hij blufferig had aangekondigd: "Ik ga 80 miljoen pakken." Mevrouw J. gisteren: "Toen hij de doos omkeerde zei hij nog: 't Zijn er maar 20 geworden."

Dat moet P. gebaseerd hebben op de inkoopwaarde, opgehoogd met de juwelen die hij eveneens had ontvreemd. Daarbij was een kostbare gouden ketting, waarvoor zijn advies luidde: "Doe hem de hond maar om, dat valt niet op..."

Henne J. en Peter van H. transporteerden de buit naar een zus in Purmerend, en Dennis P. naar Schwerin achter Hamburg, voordat de stenen en juwelen deels werden verborgen in de voerbak een manege. En uiteindelijk werd alles overgepakt in flessen, verstopt in een ringvormig kunstwerk langs de autoweg. Wegens heling eiste officier mr. Vorrink tegen het paar achttien maanden cel waarvan zes voorwaardelijk. Tegen dochter Tiffany is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Modelverdachte

In Duitsland incasseerde Dennis P. -in een hotel ingeschreven als Steen- 50.000 mark voor een bescheiden diamanthandeltje, door tussenkomst van een zekere Hakan uit Oezbekistan die ooit passagier was geweest op het cruiseschip Noorderzon waarop P. als kok had gevaren. Via Parijs toog hij naar Mexico.

Dennis P. heeft spijt, zo zei hij gisteren. Maar de psycholoog heeft genoteerd dat in zijn ogen Gassan Diamonds "erom vroeg zo de dupe te worden".

Mr. Spong concludeerde tot vrijspraak omdat volgens hem oplichting ten laste had moeten worden gelegd. En anders verdient P. 'een zeer milde straf', omdat hij tot inkeer is gekomen, en het allergrootste deel van de buit terecht is (de schade zou nog 1,2 miljoen zijn).

Bovendien verdient P. die om zijn medewerking aan het onderzoek 'modelverdachte' mag worden genoemd, een 'bekennerskorting', meende hij. "Je moet in dit leven de lichtpuntjes zien", aldus Spong: "De bewaking bij Gassan is nu beter georganiseerd."

Uitspraak: 3 januari. 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.