De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Amsterdammers koploper na overwinning op zwak Vitesse: 5-1
AJAX GRIJPT
DE MACHT

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Wamberto feliciteert Rafael van der Vaart na zijn openingstreffer tegen Vitesse. Van der Vaart zou later nog twee keer de gevierde man zijn. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
AMSTERDAM - Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Maar voorlopig gaat het er wel weer een beetje op lijken bij Ajax. Vitesse, traditioneel een moeilijke tegenstander voor de Amsterdammers, moest na vier onderlinge zeges op rij het hoofd buigen. En goed ook. De Arnhemmers waren kansloos tegen Ajax, dat aan de hand van Ronald Koeman en Ruud Krol eindelijk weer een gezonde blos op de wangen krijgt. Na een redelijke start van de gasten hadden ze niets meer in te brengen in de ArenA, waar het publiek de 5-1 zege met applaus begroette. De productiefste en beste speler was Rafael van der Vaart, die er drie binnenschoot en Ajax daarmee aan de leiding bracht van de KPN Eredivisie. Een leuke meevaller op slag van de winterstop, die het thuispubliek er in de euforie al toe bracht om over een naderende titel te zingen.

Ronald Koeman heeft onderhand wel een redelijk idee hoe zijn ploeg er uit moet zien. De opvallendste wijziging die Koeman doorvoerde, was dat Van der Vaart in ieder geval tot de winterstop de rol van nummer tien vertolkt. Een belangrijke, net als die van John Heitinga, die gisteravond de eerste helft à la Blind doorschoof uit de verdediging omdat Vitesse aantrad met twee spitsen. Vroeger heetten Jari Litmanen en Danny Blind de regievoerders van de ploeg, vandaag de dag geeft Koeman dit jeugdige duo dus het vertrouwen.

Vooral zijn zet om Van der Vaart achter de spits te laten opereren, is er een die rendement oplevert. Waar de Beverwijker ook als linkshalf onder Co Adriaanse al een toonaangevende rol vertolkte, daar speelt de neo-international ook als 'nummer tien' listig. "Voor het elftal is het het beste, dat hij achter de spits speelt", zei Koeman deze week. "Zijn kwaliteiten liggen voor het doel. Hij maakt uit géén kans een goal."

De waarheid van die theorie bewees de linkspoot tegen Vitesse binnen een halfuur. Van der Vaart tilde zijn totaal in de 14e en 26e minuut naar 13 treffers. Het waren in dit geval niet zozeer 'geen kansen', maar het verried wel de scherpte van een goalgetter. Er gingen namelijk twee fouten van Arnhemmers aan vooraf.

Dat betekende 2-1. De tegengoal viel bij Ajax, dat defensief wat onwennig begon, omdat Gert Claessens ook al profiteerde van een gapend gat. Opvallend genoeg was de Belg de enige aankoop van Koeman, die in de basis stond. En dat nog bij gratie van het feit, dat Theo Janssen geblesseerd is. Cornelisse, Martel, Babangida en Bob Peeters begonnen op de bank.

De voorspoedige gang van zaken gaf Ajax vleugels. Het gaf het publiek ook weer hoop op betere tijden. De derde goal van de thuisploeg was er een uit het klassieke boekje. Andy van der Meyde dolde Van Hintum, verzond vanaf de zijlijn een voorzet die bij de tweede paal werd teruggekopt door Wamberto, waarna O'Brien de bal fraai met zijn linker in het kruis deponeerde: 3-1.

De arme Edward Sturing - hij kon er weinig aan doen dat zijn ploeg door persoonlijke fouten als snel voor schut ging - wilde in de rust nog wel een gokje wagen. Dus kwamen Martel en Peeters voor Amoah en Diarra en gingen de Arnhemmers met drie spitsen spelen. De start met twee aanvallers was overigens niet onlogisch gezien de vorm waarin de Gelderlanders dit seizoen verkeren. Een minuut na de pauze stond het 4-1. Waarbij alweer Van der Vaart aan de basis stond. Van der Meyde werkte zijn perfecte voorzet tegen Jevric aan, waarna Wamberto op scherp stond.

Van der Vaart nestelde zich op de topscorerslijst naast Pierre van Hooijdonk door acht minuten voor tijd ook de 5-1 binnen te schuiven. Zo gloorde er na lange tijd weer welgemeende hoop in de ArenA, waar de laatste titel van 1998 alweer een eeuwigheid geleden lijkt binnengehaald.

Ajax - Vitesse 5-1 (3-1). 15. Van der Vaart 1-0, 18. Claessens 1-1, 26. Van der Vaart 2-1, 29. O'Brien 3-1, 46. Wamberto 4-1, 82. Van der Vaart 5-1. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 34.000.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.