De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 20 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Driemaal is scheepsrecht
voor De Bruijn

Van onze speciale verslaggever

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Na vorig jaar ernstig te zijn teleurgesteld is zwemster Inge de Bruijn (m) ditmaal de koning te rijk. Haar glansprestaties op de WK in Fukuoka en vorige week nog op de EK kortebaan in Antwerpen leveren haar de Jaap Eden-award op. Wielrenner Erik Dekker en het Goorse zwemtalent Hinkelien Schreuder (l) worden gelauwerd als respectievelijk Sportman en Sporttalent van 2001. (Foto: Frans Jongen)
AMSTERDAM - Precies een jaar geleden verliet Inge de Bruijn nog met de pest in haar lijf de Amsterdamse RAI. Ondanks vier olympische medailles (drie keer goud, een keer zilver) in Sydney, werd niet zij, maar wielrenster Leontien van Moorsel door de collega-topsporters tot Sportvrouw van het Jaar verkozen. Gisteravond had De Bruijn het aanmerkelijk beter naar haar zin. Voor het eerst in haar carrière mocht ze de prestigieuze Jaap Eden-award in ontvangst nemen. "Ik had het heel mooi gevonden als ik deze prijs in hét jaar, het olympische jaar, had gekregen, maar ik heb het Leontien geen moment misgund. Zij had in Sydney een magistrale prestatie geleverd, waar niemand aan kon tippen. Behalve ik dan."

De Bruijn, die voor de derde maal was genomineerd voor de titel, dankte de Jaap Eden-trofee ("een extra bonus voor de prestaties in het water") aan haar drie gouden medailles tijdens de WK zwemmen in Fukuoka en de twee titels die ze vorige week bij de EK kortebaan in Antwerpen behaalde. In de uitverkiezing bleef De Bruijn ruimschoots turnster Renske Endel (zilver WK turnen, brug ongelijk) en lange afstandszwemster Edith van Dijk (winnaar Wereldbeker) voor.

Bij de mannen ging de prijs, zoals verwacht, naar wielrenner Erik Dekker. De Rabobank-renner beleefde een seizoen vol hoogtepunten. Behalve de Amstel Gold Race en een etappe in de Tour de France won hij eind oktober ook als eerste Nederlander de Wereldbeker. Uit handen van oud-bondscoach Louis van Gaal, de grootste verliezer van het achterliggende jaar, ontving Dekker zijn versie van de Jaap Eden-trofee. "De belangrijkste eigenschap voor een topsporter is dat hij alles uit lichaam en geest weet te halen. Dat heb jij gedaan", sprak Van Gaal lovende woorden aan het adres van Dekker.

De laatste vergaarde meer stemmen dan de twee andere genomineerden, zwemmer Pieter van den Hoogenband (drie keer zilver WK Fukuoka) en schaatser Rintje Ritsma (winnaar WK allround). Dekker benadrukte het bijzondere karakter van de award. "Het betekent toch dat je iets bijzonders hebt gepresteerd. De concurrentie was niet misselijk. Ik heb ook een beetje het geluk aan mijn zijde gehad. Als dit een olympisch jaar was geweest en Pieter had twee keer olympisch goud gewonnen, dan was ik nu kansloos geweest."

De nationale turnvrouwen mogen zich op basis van hun vijfde plaats bij het WK in Gent een jaar lang sportploeg van het jaar noemen. Zij versloegen de Rabobank-wielerploeg en het Daviscup-tennisteam. Zwemster Hinkelien Schreuder werd in het zonnetje gezet als talent van het jaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 20 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.