De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Pikante confrontatie voor Koeman
   
 

AMSTERDAM - Vijftien dagen geleden en drie duels van Ajax terug zat Ronald Koeman in Nieuw Galgenwaard nog als trainer van Vitesse op de bank. Vanavond krijgt zijn werk bij Ajax een pikant tintje, als zijn oude werkgever uit Arnhem, met voormalig assistent Edward Sturing als trainer-coach, op bezoek komt in de Amsterdam ArenA. "Dat maakt zo'n confrontatie misschien wat specialer, wat leuker en wat spannender. Maar als het fluitje gaat, zijn alleen de kleuren veranderd. Ik kon redelijk met de meeste spelers van Vitesse door één deur, maar na de aftrap ben ik net als in mijn spelerstijd nog altijd in staat ze als vijand te benaderen." Koeman zegt en heeft bewezen de zaken uitstekend te kunnen scheiden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Koeman coacht tijens de training. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Dat het Vitesse-publiek hem in Utrecht uitfloot, deed en doet hem weinig. Op de vraag of hij prettig is weggegaan zegt de geboren Zaankanter: "Ja, wel van de technische staf en spelers." Toch zat Koeman wel iets dwars. Toen hij in Amsterdam gepresenteerd werd, klonken in Arnhem geluiden op dat het vertrek van Koeman weleens een positieve impuls kon betekenen voor Vitesse.

De technisch manager Jan Steuer was de afzender. "Hij belde me nadien op. Jan had een beetje spijt van die woorden. Het was ook heel flauwtjes om het zo te brengen. Het is niet mijn probleem of schuld als spelers tegen me op zouden hebben gekeken of wat dan ook het probleem zou zijn geweest. Ik dacht trouwens, dat ik ze altijd heel vrij liet. Toen ik daar werkte, leek altijd alles goed. Dan ben je weg en komen er van die dingen naar buiten. Dat zie je vaker. Jammer."

Vitesse vond van zichzelf, dat ze de rust in de club bewaarden door Edward Sturing aan te stellen. De voorlopige status werkt in de praktijk echter altijd ondermijnend voor een gepromoveerde assistent, wiens toekomst dus ook nog eens in handen ligt van de spelers waar hij mee werkt. "Ik vond het logisch, dat Edward het ging doen", zegt Koeman erover. "Dat ze er in de winterstop verder over praten, idem dito. Alleen hadden ze dat in mijn ogen nooit zo naar buiten moeten brengen. Je moet in je beslissing naar buiten toe zorgen dat er geen twijfels zijn. Nu kwam het over of er in de winterstop misschien een ander kwam. Maar dat is verder mijn pakkie-an niet."

Dat Sturing in een weinig benijdenswaardige positie verkeert, zeker na de 4-1 nederlaag tegen Den Bosch, mag duidelijk zijn. "Dit zijn de wedstrijden, die je het liefst speelt. Van mij had hij eerder mogen komen", zei Sturing gisteren. "Maar het is slechts een botsing tussen Ajax en Vitesse. En dus niet tussen Sturing en Koeman."

Zo denkt de nieuwe trainer in Amsterdam er eveneens over. "Het zijn duels, die je als graadmeter gebruikt bij het doorlichten van je spelersgroep en jongens individueel." Roda JC afgelopen zaterdag en FC Utrecht aanstaande zondag gebruikt Koeman evenzeer voor dergelijke evaluaties. "Maar het belangrijkste blijft winnen. Bij Ajax blijft het kampioenschap het uitgangspunt. Hoe we de tweede seizoenshelft ingaan, zien we wel in de winterstop." Koeman weet nog niet of hij dan alweer kan beschikken over doelman Fred Grim. In het uiterste geval kan hij de Roemeense international Bogdan Lobont terughalen.

Vanavond neemt de Australische jeugdinternational Joey Didulica de plaats in van Grim en zal de Nederlandse jeugdinternational Maarten Stekelenburg op de bank plaatsnemen. Didulica viel in Kerkrade in na 90 minuten voor Grim en had slechts twee balcontacten. Bij zijn debuut vanavond in de basis zal hij ongetwijfeld vaker aan de bak moeten. Positief nieuws betreft de rentree van Nikos Machlas, Tim de Cler en Mido bij de A-selectie, waardoor Ferdi Vierklau en Mitchell Pique op de tribune belanden.

Bij Vitesse ontbreekt Stefanovic. De Joegoslaaf ondervindt teveel hinder van zijn gebroken pink. Knol is zijn vervanger en Dingsdag is aan de selectie toegevoegd. Mbamba, Fortes en Riga zitten als overbodig op de tribune. Jevric heeft als stand-in de jonge doelman Van Driel.

Ajax-Vitesse Ajax: geblesseerd: Grim, Cruz, Van der Gun, Pasanen, Ikedia. Vitesse: geblesseerd: Van Fessem, Zongo, Janssen, Stefanovic.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.