De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Er ligt weer bloed aan de finish
   
 

HEERENVEEN - Met gevoel voor dramatiek voorzag schaatscoach Henk Gemser vier jaar geleden - bij de olympische kwalificatiewedstrijden voor Nagano'98 - bloed aan de finish van de 1500 meter. De concurrentie op het koningsnummer was immers moordend. "De plas die er toen lag, komt er weer te liggen", weet Martin Hersman. Zaterdag worden in Thialf de vier olympische startbewijzen voor de 1500 meter vergeven. Hersman schat het aantal gegadigden op 'een stuk of tien'. "Vier jaar geleden zaten alle kanshebbers voor aanvang van de race nog in dezelfde kleedkamer. Dat kan nu niet. Te klein."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Martin Hersman.
Dat de zenuwenoorlog tussen de rijders is losgebarsten, blijkt uit het feit dat Hersman het lijstje met de kanshebbers dat hij in zijn hoofd heeft zitten, niet openbaar wenst te maken. "De jongens die je niet noemt, motiveer je alleen maar extra en dat is gevaarlijk."

In de wandelgangen wordt wel druk gespeculeerd en - ondanks concurrentie van mannen als Rintje Ritsma, Erben Wennemars, Ids Postma, Jan Bos, Mark Tuitert en Jeroen Straathof - wordt de naam van Hersman steevast bij de eerste vier genoemd. Op basis van zijn geslaagde voorseizoen (nationale titel plus twee podiumplaatsen in de Wereldbeker) is de 1500 meter-specialist van TVM één van de weinige rijders van wie je verwacht dat ze met een lekker gevoel naar de 1500 meter van zaterdag toeleven. Die veronderstelling berust op een misverstand. Een lichte rugblessure speelde hem enigszins parten, maar de oplopende spanning is minstens zo'n zware handicap.

"Ik ben een jongen die aardig wat heeft meegemaakt", zegt de tweevoudig olympiër, "maar het blijft onbeschrijflijk wat je voelt in de week voor zo'n belangrijke wedstrijd. Het gevoel dat je een dag voor je mondelinge examen hebt, voel je een week lang. De alertheid is enorm, de spanning ook. De stressfactor zal voor een groot deel de uitslag bepalen. Vrijdagnacht slaap ik slecht, dat weet ik nu al. Ik zal in mijn bed de race visualiseren. Wanneer ik echt aan de start sta, heb ik in mijn dromen de race al ontelbare malen gereden. In het verleden ben ik nooit aan stress kapot gegaan, dat zal me nu ook niet overkomen."

Opvallend is dat Hersman (27) zich nauwelijks iets herinnert van de olympische kwalificatiewedstrijden voor Nagano. Alleen het gelukzalige gevoel dat hem overviel na afloop tijdens de wandeling van Thialf naar zijn hotel. "De rest had ik in een roes beleefd", aldus de Sassenheimer, voor wie de Spelen in Nagano geen succes werden. Hij was de enige rijder uit 'het winkeltje' van Henk Gemser die, mede vanwege een eerdere maaginfectie, buiten de medailles viel: 6de op de 1500 en 12de op de 1000 meter. "Een enorme deceptie. Later besef je dat je toch geen goud of zilver had kunnen winnen."

Dit seizoen ligt daarentegen alles open, verwacht Hersman. De 1500 meter van zaterdag belooft een ongekend slagveld te worden en over minder dan twee maanden zal het in Salt Lake City niet anders zijn. "Bijna ieder land heeft een paar rijders die in staat zijn in de top-vijf te rijden. Het valt niet meer te voorspellen."

Hersman verwacht er bij te zijn. Iets waar tot voor kort menigeen geen rekening mee hield. Na een aantal magere jaren ("zeg maar gerust waardeloos") was hij door velen afgeschreven. Typerend: hoofdsponsor TVM heeft de ploeg voor komend seizoen nagenoeg rond, maar over Hersman, wiens contract afloopt, is door niemand met een woord gerept. "Ik heb me nooit waardeloos gevoeld. Het is erger voor jezelf dan voor de sponsor wanneer je de verwachtingen niet waarmaakt. Maar als ik dit jaar niet had bewezen bij de top-drie van de wereld te behoren, had het voor mij niet meer gehoeven. Dan was het einde verhaal. Inmiddels is die situatie veranderd. Ik ben niet asocialer geworden, maar heb wel het hele jaar gedaan wat goed voor mijzelf was. Dat heeft gewerkt. In principe doe ik niets liever dan schaatsen. Als ik doorga, moet ik wel bepaalde faciliteiten tot mijn beschikking hebben."

Dat laatste zal niet meevallen, verwacht hij. "Voorlopig zijn er volgend seizoen maar twee commerciële schaatsploegen: TVM en SpaarSelect. Ik zie het niet zitten om in een ploeg met twaalf sporters en één trainer te zitten. Ik geloof in intensieve begeleiding."

Binnen TVM wordt Hersman vooral getraind door Jac Orie, terwijl kopman Ritsma en sprinter Van Velde worden begeleid door Geert Kuiper. Beide coaches gaan mee naar Salt Lake City, slechts een zal over een olympische accreditatie kunnen beschikken en toegang hebben tot de ijsbaan en het olympisch dorp. Hersman maakt er geen halszaak van. "Ik ga zelf ook liever niet in het dorp zitten. TVM heeft een eigen huis geregeld op een kwartiertje van de ijsbaan. Dat verkies ik boven een verblijf in het dorp. Ik weet niet of NOC*NSF daar toestemming voor geeft. Dat zien we later wel. Er moet eerst geschaatst worden. Voor mij begint het tweede deel van het seizoen zaterdag. Na de 1500 meter."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.