De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Telegraafconcern in rode cijfers door voorziening

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Uitgeverijconcern De Telegraaf is in de tweede helft van dit jaar in de rode cijfers gedoken. Door een reorganisatievoorziening en een extra afschrijving op betaalde goodwill komt daar nog eens een bijzondere nettolast van Hlf. 100 miljoen bij, waardoor 2001 met een nettoverlies van "tenminste" Hlf. 70 miljoen zal worden afgesloten.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
FRED ARP ...garantie voor werk en inkomen is van de baan ... (Foto: anko stoffels)
In 2000 werd er nog een nettowinst behaald van bijna Hlf. 107 miljoen. Het jaar daarvoor werd het recordresultaat van bijna Hlf. 143 miljoen bijgeschreven. Op 29 oktober jl. meldde De Telegraaf al dat het advertentievolume na de aanslagen in de Verenigde Staten fors was gedaald. Omdat er geen tekenen van herstel werden gezien besloot het bedrijf helemaal geen winstprognose meer af te geven, na twee winstwaarschuwingen eerder dit jaar.

Wanneer wordt gekeken naar het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening, sluit het Telegraafconcern dit jaar nog in de zwarte cijfers af. Dankzij het redelijke eerste halfjaar wordt het "beperkte verlies" in de laatste zes maanden (Hlf. 14 miljoen) meer dan gecompenseerd, waardoor een een nettowinst van naar schatting Hlf. 28 miljoen onder de streep overblijft. Het zijn de bijzondere posten die de onderneming in heel 2001 in de rode cijfers drukken.

De belangrijkste daarvan is een reorganisatievoorziening van Hlf. 70 miljoen, die voor meer dan de helft voorvloeit uit een sociaal plan voor de 'Amsterdamse bedrijven' (waaronder dagblad De Telegraaf en de tijdschriftengroep) in 2002 en 2003. Het blijkt dat de geplande reductie van 300 banen (5% van het concerntotaal) niet haalbaar is via natuurlijk verloop. "De garantie voor werk en inkomen is van de baan", laat concerndirecteur Fred Arp weten. "In ruil daarvoor komt een goed sociaal plan, waarover we onderhandelen met de vakbonden en de ondernemingsraad. En dat kost geld." De voorziening is verder bedoeld voor de "noodzakelijke reorganisatie" van de Biegelaar Groep. De drukpoot van de uitgeverij wordt geïntegreerd met de Brouwer Groep; in deze combinatie houdt De Telegraaf een minderheidsbelang. Verder is geld opzij gezet voor voor de geplande integratie van beide Limburgse kranten, het verliesgevende Limburgs Dagblad en het vorig jaar aangekochte De Limburger. Hierover wordt overigens nog overleg gevoerd met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Naast de reorganisatievoorziening bestaan de bijzondere lasten uit de extra afschrijving op goodwill die bij de overname van De Gooi- en Eemlander is betaald. Het gaat om een bedrag van Hlf. 60 miljoen dat in een keer ten laste van het resultaat wordt gebracht. "Ten tijde van de overname in 1997 lag de oplage van de Gooi- en Eemlander boven de 45.000", aldus Arp. "Nu is die net onder de 40.000. Het is een proces dat geleidelijk aan doorzet." Destijds werd voor de regionale krant ruim Hlf. 90 miljoen aan goodwill betaald.

De totale bijzondere lasten van Hlf. 130 miljoen (reorganisatievoorziening en extra afschrijving goodwill) vallen per saldo lager uit door een vrijvallende (Pemba-)voorziening ter waarde van Hlf. 11 miljoen en een door de bijzondere lasten lagere vennootschapsbelasting, waardoor uiteindelijk een eenmalige last van Hlf. 100 miljoen overblijft.

Voor volgend jaar rekent Arp op een "forse" verbetering (45% of meer) van de nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening, zonder dat de eerste helft van 2002 een verbetering van de advertentiemarkt zal laten zien. "We moeten ons uit de malaise bezuinigen." De besparingen op loonkosten zullen echter pas in 2003 een substantieel effect sorteren. Het herstel zal volgend jaar dan ook gedragen worden door een verwachte substantiële papierprijsdaling, de integratievoordelen bij de Biegelaar Groep en vooral lagere verliezen van de internetactiviteiten. "Veel kosten daarvoor zijn al dit jaar gemaakt, en tegelijkertijd zijn we ook steeds beter in staat om inkomsten te genereren op het internet." Eerder stelde Arp al dat de diverse internetactiviteiten in 2003 uit de rode cijfers moeten zijn. In dat jaar zullen ook de reorganisaties in Amsterdam en Limburg hun vruchten afwerpen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.