De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  GE stuwt koersen
   
 

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen hebben gisteren hun opmars voortgezet. Positieve vooruitzichten van General Electric en meevallend macro-nieuws dreven de koersen omhoog. De Dow Jones-index sloot 1,1% hoger op 9998,39 punten. De Nasdaq klom 0,9% op 2005,02.

Daarmee keken de indices dus weer over de psychologische barrières heen. Het was nadrukkelijk General Electric dat de toon zette. Het conglomeraat meldde maandag nabeurs dat het vasthoudt aan de eerder afgegeven winstdoelstellingen voor het vierde kwartaal en het gehele boekjaar. Met name het handhaven van het verwachte vierde kwartaalresultaat kwam voor analisten als een verrassing. Het Dow-fonds werd dan ook beloond met een koerswinst van 3,7% op $39,72.

Het optimisme werd verder gevoed door een rapport van Merrill Lynch. De strekking van dat stuk is dat de wereldeconomie net door het dal is en zich kan opmaken voor een herstel in de loop van komend jaar. Een ander Dow-fonds, Du Pont (+2,7%), profiteerde van dit rapport: het kreeg van datzelfde Merrill Lynch een upgrading. Volgens de zakenbank verdient de chemiereus een koopaanbeveling aangezien de industriële productie naar verwachting in 2002 weer aantrekt.

De Nasdaq kon de opmars niet geheel bijbenen, mede door toedoen van Solectron. Het elektronicaconcern, met klanten als Cisco en Sun Microsystems, kwam met een winstwaarschuwing naar buiten. Het resultaat in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar zal achterblijven, zo meldde het concern, dat met eerstekwartaalcijfers kwam die wel volgens verwachting waren. De mindere vooruitzichten leidden tot een afstraffing: het aandeel Solectron kelderde met maar liefst 18,3% op $12,10.

Positief macro-economisch nieuws was er aan het huizenfront. De Amerikaanse overheid maakte gisteren bekend dat het aantal opgestarte in aanbouw zijnde woningen in november met 8,2% is gestegen naar 1,6 miljoen (op jaarbasis). Er was op 1,5 miljoen (op jaarbasis) gerekend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.