De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Wildwesttaferelen' rond kwijnend beursfonds AND

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - "Wildwesttaferelen." Advocaat Jurjen Lemstra had gisteren tijdens een zitting van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof geen andere woorden voor wat zich twee weken geleden voordeed rond het beursgenoteerde AND International Publishers.

Lemstra vertegenwoordigt dertien AND-aandeelhouders, die bang zijn dat investeerder Roosland Beheer de macht grijpt bij de Rotterdamse producent van onder andere digitale routeplanners.

De beleggers eisen daarom dat de Ondernemingskamer onmiddellijk een stokje steekt voor de uitgifte van 375 miljoen aandelen die AND op 5 december tegen een koers van 0,01 onderhands heeft geplaatst bij Roosland Beheer. Door deze transactie is het belang van Roosland in AND in één klap opgelopen van 22% naar zeker 49,96%, zonder dat de overige aandeelhouders hierover zijn geraadpleegd.

Tijdens de zitting van de Ondernemingskamer is gisteren als klap op de vuurpijl gebleken dat het belang van Roosland, dat afgelopen zomer AND van de ondergang heeft gered na een maandenlange surseance, op 5 december zelfs even is toegenomen naar een controlerend belang van circa 55%. Roosland, een dochtermaatschappij van de Rotterdamse investeringsmaatschappij Indofin, heeft op die dag namelijk ook nog eens 47 miljoen aandelen AND ontvangen als extra beloning voor de circa Hlf. 10 miljoen die het eerder dit jaar in het bedrijf stak.

Eveneens opmerkelijk is dat Roosland de 47 miljoen stukken vervolgens weer heeft doorgeplaatst naar Indofin-topman Cees de Bruin. AND heeft van deze transacties geen persbericht uitgegeven.

Volgens Lemstra is de onderhandse uitgifte van aandelen aan Roosland in strijd met afspraken die er afgelopen zomer bij de redding van AND zijn gemaakt. Hij maakt er eveneens bezwaar tegen dat de aandeelhouders niet geraadpleegd zijn over het houden van de onderhandse emissie. Volgens hem was daar deze maand voldoende tijd voor. Voor 20 december stond immers al een aandeelhoudersvergadering van AND op de agenda, aldus de raadsman.

Volgens de verdediging van AND was er echter geen tijd te verliezen. Het bedrijf kreeg naar eigen zeggen in korte tijd te maken met enige tegenvallers, waardoor het eigen vermogen wederom negatief dreigde te worden. Het bedrijf overwoog nog even een zogenoemde claimemissie te houden. Maar toen de zoektocht naar een bank die zo'n emissie voor AND zou willen begeleiden op niets uitliep, zat er volgens raadsman R. Hermans niets anders op dan de onderhandse uitgifte van aandelen aan Roosland.

De beleggers zijn hier niet van overtuigd, en zien de stap als een pure machtsgreep. Namens hen eist Lemstra daarom dat de Ondernemingskamer de transacties van 5 december bevriest. Ook vraagt de raadsman om een enquête naar het beleid van AND sinds de surseance in februari 2001.

Voorzitter Huub Willems van de Ondernemingskamer doet vanochtend uitspraak in deze zaak.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.