De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Vestiging aan Amstel in 2003 open
Dependance Hermitage
zeker naar Amsterdam

   
 

door Arianne Mantel AMSTERDAM - Nederland krijgt definitief een dependance van de Russische Hermitage in Amsterdam. Behalve een tentoonstelling van een deel van de Russische collectie zal ook het alom geroemde Amerikaanse Guggenheim Museum zijn kunstschatten uitlenen aan de Hollandse Hermitage.

Bijzonder is dat de Hermitage aan de Amstel, die in 2003 de deuren zal openen, ook een kinderhermitage zal gaan herbergen. Bedoeling is dat artistieke kinderen gestimuleerd worden hun begaafdheid op het gebied van kunsten te ontwikkelen. Door middel van een speciaal opgezet lesprogramma zullen de kinderen onderwezen worden en wegwijs worden gemaakt in de wereld van de kunst.

Dat maakt de Amsterdamse VVD-wethouder Ton Hooijmaijers (Economische Zaken) vandaag bekend na een reis naar Sint Petersburg, waar het grootste museum ter wereld gelegen is en waar hij kennis heeft gemaakt met de directeur van de Hermitage, Mikhail Piotrovsky.

De 40 miljoen gulden die nodig is voor de opzet en exploitatie van het Nederlandse zusje van de Russische Hermitage is ook al bijna gedekt: ,,De provincie Noord-Holland denkt aan een bijdrage tussen 20 en 25 miljoen; de gemeente Amsterdam geeft het gebouw de Amstelhof, dat in de boeken staat voor 18 miljoen gulden maar al gauw 50 miljoen gulden waard is. Ook dragen we 3 miljoen gulden bij voor de exploitatiekosten. Het rijk heeft bij monde van staatssecretaris Van der Ploeg gezegd bij te willen dragen als gemeente en provincie over de brug komen, dus is Van der Ploeg nu weer aan zet. En verder reken ik op privé-sponsors", aldus de wethouder. Afgesproken is met directeur Piotrovsky van de Russische Hermitage dat van elk gekocht toegangskaartje voor de Hollandse Hermitage één euro wordt afgestaan. Hooijmaijers: ,,Daarvan zal het lekkende dak van het museum in Sint Petersburg worden gerepareerd. Zij krijgen geld van ons en wij krijgen kunstwerken van hen. Hoewel de Russische Hermitage 25 kilometer tentoonstellingsruimte heeft, laten ze maar 5% van de collectie zien. Het is dus mooi als wij in Nederland een dependance krijgen."

Onlangs opende Londen ook een dependance van de Hermitage, met groot succes. Hooijmaijers verwacht dan ook dat de Hermitage aan de Amstel voor Amsterdam een publiekstrekker zal worden waardoor toeristen zeker een dagje langer in de hoofdstad zullen blijven.

Volgens de wethouder heeft het Nederlandse bestuur van de 'Vrienden van de Hermitage' de zaken goed voor elkaar en geeft dat vertrouwen. Het inrichten van een kinderhermitage vindt de wethouder niet alleen goed voor kunstzinnige kinderen, maar "haalt ook een beetje het elitaire imago weg dat aan de Hermitage kleeft".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.