De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Wubben slaat toe op streep
   
 

AMSTERDAM - Gedesillusioneerd verborg hij zijn gezicht in zijn handen. Op de Amsterdamse Jaap Edenbaan wist Jeroen de Vries zonder het bekijken van de beelden van de sprint, dat niet zijn schaats, maar die van Kurt Wubben het eerst de streep was gepasseerd. In de derde wedstrijd van The Greenery Six had het tweetal, kansloos voor het klassement, eindelijk een eind kunnen maken aan de dictatuur van Cédric Michaud en zijn ploeg, die de afgelopen zeven wedstrijden het marathonpeloton in een ijzeren greep namen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Gedesillusioneerd verborg hij zijn gezicht in zijn handen. Op de Amsterdamse Jaap Edenbaan wist Jeroen de Vries zonder het bekijken van de beelden van de sprint, dat niet zijn schaats, maar die van Kurt Wubben (r) het eerst de streep was gepasseerd. (Foto: ANP)
Niet de derde plaats van Michaud noch de overwinning van Wubben was op de Jaap Edenbaan het gesprek van de avond. De oprukkende vorst heeft het peloton alweer helemaal in de ban. Vandaag wordt bekend of het fondantijs op een sintelbaan in Veenoord sterk genoeg is voor een publiciteitsstunt met een sportieve waarde die heel dicht bij het vriespunt ligt. Ook Noord-Laren heeft nog ergens in het dorp een stukje asfalt, waarop met het nodige doorzettingsvermogen een laagje ijs kan worden gelegd. Het is nog niet bekend of ook dit dorp zich eerdaags op een invasie van het leger marathonrijders mag verheugen.

"De mensen in Nederland worden stapelgek in de winter", foeterde Co Giling in het clubhuis De Skeeve Skaes. "Eerst kwam het bericht van de Friese politie en de Elfstedentocht. Dat gaf me toch een heisa. Puur speculatief, maar dat maakt niet uit. Nu vechten Veenoord en Noord-Laren om de primeur van de eerste wedstrijd op natuurijs. Een publiciteitsstunt over de ruggen van de marathonschaatsers, die braaf achter de organisatoren aan hollen. In mijn ogen past deze folklore niet meer bij de professionele merkenteams die nu rondrijden. Bovendien zijn wij bezig met een zesdaagse. Sponsor The Greenery financiert dit evenement nu voor de vierde keer en gaat zeker nog twee jaar door. Die mensen moeten wij met zijn allen tevreden stellen. Zij streven continuïteit na, maar worden gedupeerd door een wedstrijd met een sportieve waarde van nul komma nul. Apies kijken, dat is het."

Concerndirecteur Van Es van de hoofdsponsor wil niets weten van een sportieve devaluatie indien het peloton op één dag twee wedstrijden moet afwerken. "Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Vrijdagavond rijdt iedereen weer in Eindhoven. Voor ons is het geen probleem als er 's ochtends in Veenoord wordt gereden."

Ook in het peloton wordt er al weken gedroomd en sinds een paar dagen hardop gefilosofeerd over natuurijs. Volgens Jan Maarten Heideman, ook weerman, hangt er een lange periode van strenge vorst in de lucht. "De ganzen vliegen weer naar het zuiden. Niet in een v, maar in een rechte lijn. Dat betekent zware vorst. Vraag maar aan René Ruitenberg. Hij heeft het in de bibliotheek opgezocht."

Waarna 'Heidi' bijna lyrisch over dit oer-Hollandse fenomeen verhaalt. "De charme van natuurijs, dat moet je beleven. Ik heb het meegemaakt voor een klassieker in Zuid-Laren. Dat dorp heeft een paar honderd inwoners. Er gebeurt nooit wat. Liep ik daar op straat en kwam ik een moeder met haar zoontje tegen. Wat denk je dat ze zegt? Kijk Jantje, dat is nu een schaatser."

Greenery-zesdaagse, derde wedstrijd. Eindstand: Wubben (Delft), 2. Jeroen de Vries (Sint Nicolaasga), 3. Michaud (Frankrijk), 4. Heideman (Oldebroek), 5. Angenent (Woubrugge), 6. De Ronde (Monnickendam), 7. Borst (Sint Nicolaasga), 8. Winters (Dronten), 9. Rozendaal (Warmenhuizen), 10. Peter de Vries (Oranjewoud).Stand: 1. Michaud 74,2 punten, 2. Angenent 61, 3. Wubben 69,1, 4. Peter de Vries 52, 5. Heideman 51.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.