De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 14 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Schot in Europese aanpak
van vlucht spaargelden

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese ministers van Financiën hebben gisteren weliswaar geen sluitend akkoord bereikt over de aanpak van belastingontduiking doordat EU-burgers hun spaargeld over de grens parkeren, maar naar jaren touwtrekken is er toch enig schot in de zaak gekomen.

Gisteren werd in Brussel afgesproken dat de landen van de Europese Unie volgend jaar gaan onderhandelen met landen als Zwitserland, de VS en de bekende belastingparadijzen als Monaco, Liechtenstein en San Marino.

Deze landen moeten meewerken aan het tegengaan van belastingontduiking, anders leiden maatregelen in de EU er alleen maar toe dat veel meer geld naar deze 'derde landen' vloeit. Pas als die ongelijkheid is opgeheven, willen landen als Luxemburg en Oostenrijk erin toestemmen om uiteindelijk in 2011 hun bankgeheim op te heffen. Tot die tijd zullen dan bronbelasting heffen op buitenlandse spaartegoeden.

Als blijkt dat de belastingparadijzen bereid zijn, hetzij een bronheffing op buitenlands

spaargeld te leggen, hetzij informatie door te spelen aan de fiscus van het land waarin de rekeninghouder woont (c.q. opheffing van het bankgeheim), dan nemen de vijftien EU-landen eind volgend jaar het besluit om vanaf 2004 zeven jaar lang een duaal systeem in te voeren.

Daarbij kiest een land ofwel voor gegevensuitwisseling, ofwel voor een bronheffing, iets dat Luxemburg, België en Oostenrijk zullen doen. Dat betekent dat in het snelste geval in 2011 het bankgeheim in Europa helemaal verdwijnt, twee jaar later dan de bedoeling was, die slag wonnen gisteren Oostenrijk en Luxemburg.

Nu peinzen landen als Zwitserland en de belastingparadijzen er niet over hun bankgeheim op te geven, maar over een bronheffing is met hen te spreken. Over de hoogte daarvan is niets bekend, alsmede is er nog geen akkoord over de hoogte van de bronheffing die Luxemburg, Oostenrijk en België vanaf 2004 eventueel gaan hanteren.

De Europese ministers van Financiën zetten gisteren ook de eerste stap op weg naar strengere regels tegen effectenhandel met voorwetenschap en koersmanipulatie, maar maakten een voorbehoud wat betreft het vervolgen van journalisten die onbewust en onbedoeld misleidende informatie verspreiden. Onder de nieuwe richtlijn zal iedereen wegens 'marktmisbruik' vervolgd kunnen worden, die valse berichten de financiële wereld instuurt als hij of zij 'wist of zou hebben moeten weten dat de betreffende informatie vals of misleidend is'.

De voorstellen gaan nu eerst naar het Europarlement dat medebeslissingsrecht heeft en komen dan weer terug bij de ministers. Mediagroeperingen waren blij met de aanpassingen van de oorspronkelijke tekst, die ook volgens het Europarlement tot teveel zelfcensuur kon leiden.

Maar de vrees blijft bestaan dat de nieuwe richtlijn de weg nog steeds open laat voor vervolging van journalisten die onbedoeld moedwillig verkeerd verstrekte informatie publiceren. Bij bewijsbaar bewuste koersmanipulatie is de richtlijn onverbiddelijk. De nieuwe richtlijn is niet alleen van toepassing op de journalistiek, maar geldt ook voor banken, commissionairs en analisten die bepaalde koopadviezen geven. In de door de ministers gisteren aangenomen tekst worden de lidstaten ook vrijgelaten om journalisten, analisten en beurshandelaren te dwingen hun eigen financiële belangen openbaar te maken als ze beleggingsadviezen geven. De ministers besloten verder voor het Europese bedrijfsleven in 2007 de Internationale Accounting Standards (IAS) verplicht te stellen voor alle jaarberichten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 14 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.