De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Roda JC zorgt voor reuzenstunt met 2-0 zege op Bordeaux
   
 

KERKRADE - Het zorgenkindje van de Nederlandse competitie blijkt Europees heel volwassen te zijn. De intense ontlading na het laatste fluitsignaal benadrukte hoe groot de surprise was. Bijna niemand bij Roda JC had op een dergelijke stunt gerekend. Maar de Limburgse bluf in de vorm van het gedecideerd wachten op de kansjes die zouden komen, strafte de Franse arrogantie van Girondins Bordeaux genadeloos af. Dankzij een sensationele 2-0 zege halen de Kerkraadse cupfighters voor het eerst in de clubgeschiedenis de achtste finales in een Europees bekertoernooi.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Roda viert feest.
Het klinkt hard, maar on-Nederlands voetbal blijkt Europees succesvol te zijn. Dankzij een kwaliteit die de meeste Nederlandse clubs niet beheersen, het kalm blijven wachten op de schaarse kansjes, overwintert Roda JC in de UEFA Cup. Hoewel de nul prangend lang op het scorebord stond, bleef de thuisploeg vanuit een strakke organisatie spelen. Leekens, een voorstander van realistisch voetbal, sprak vooraf over gecontroleerd druk zetten. Een Belgische kwinkslag die de geel-zwarten gisteravond perfect beheersten.

De ploeg die in de competitie (17e op de ranglijst) voorlopig niet vooruit is te branden, liep zichzelf geen moment voorbij. Steeds bleven er meer spelers achter de bal. Rustig opbouwend, wachtend en loerend op dat ene kansje. "Een goede organisatie, geen risico's nemen en het centrum gesloten houden, dat waren onze opdrachten", verklaarde Regillio Vrede. "De vier kansjes die we ongetwijfeld zouden krijgen, die moesten we benutten. Vooral in de spelhervattingen moesten we gebruik maken van ons wapen: onze lengte. Leekens' visie klopte als eens bus."

Met een solide defensie werden de schaarse Franse tegenstoten opgevangen. Na de 1-0 thuiszege hanteerde Girondins, dat wereldsterren als Pauleta en Vikash Dhorasoo heeft, een laf concept en dat was schrijnend. Chauvinistisch als altijd dachten de Fransen het karwei wel even verdedigend te klaren. Inderdaad bleek Roda JC aanvallend een ploeg uit vorm te zijn. Van automatismen was geen sprake, terwijl niemand een splijtende dieptepass had. Het was snel duidelijk dat enkel een toevalstreffer het hard werkende Roda JC aan de grote surprise kon helpen.

In de tweede helft dwong Roda JC dat geluk af en verloor Bordeaux de geest. Een hoekschop van Gregoor van Dijk bracht het fortuin. Vrede kopte hoog in de hoek, waar Laurent Batlles in een reflex de bal met zijn hand uit het doel sloeg. Penalty en rood! Beter had niet gekund. Al miste Yannis Anastasiou in eerste instantie van de stip, toch kon de Griek in de rebound koppend alsnog de 1-0 scoren. Vrouwe Fortuna bleef daarna in het Parkstad Stadion. Acht minuten later verraste Garba Lawal met een omhaal keeper Ulrich Ramé. In de lucht pakte de sluitpost de bal en in zijn val kwam het speeltuig in zijn handen rakelings bij de doellijn. Zonder twijfel een doelpunt volgens de grensrechter, al leken de televisiebeelden aan te tonen dat de bal niet achter de krijtlijn kwam. De 2-0 was niettemin een feit.

"Daar moeten we nu niet over zeuren", wuifde Leekens de kritiek weg. "Soms heb je een voordeel, soms een nadeel. We moeten nu niet over een elektronische oog gaan praten. Onze zege was dik verdiend. Laten we daar een goed glas rode Bordeaux op drinken."

Toch kwam Roda JC in de resterende minuten tegen het Franse tiental nog in de problemen. Het middenveld werd overlopen, terwijl men door overhaasting geen rust aan de bal had. "We wisten niet wat ons overkwam", zei Vrede eerlijk. "Stiekem hadden we op een 1-0 zege gerekend, zodat we in de verlenging nog een kansje hadden. Ja, dan is het logisch dat je bij 2-0 ineens heel bang wordt, dat je het alsnog weggeeft."

Het was Zeljko Kalac die twaalf minuten voor tijd oog in oog met Christian een onmogelijke bal hield. De laatste tien minuten werd Eric van der Luer ingebracht en was er meer controle. Zo werd het zinderende duel tot een goed einde gebracht.

"Ongelooflijk", concludeerde aanvoerder Kevin van Dessel. "Eindelijk stond er een collectief, waarbij het team belangrijker is dan het individu. Leekens had er op gehamerd dat iemand die voor zichzelf speelde desnoods al in de eerste minuut gewisseld zou worden. Met een goede organisatie kwamen we heel ver, al zie je nu ook weer dat scoren voor ons heel moeilijk is. Deze wedstrijd moet een keerpunt zijn. Nu moeten we ook eens een goede reeks in de competitie neerzetten."

Roda JC (Ned) - Bordeaux (Fra) 2-0 (0-0). 57. Anastasiou 1-0 (strafschop), 64. Lawal 2-0. Scheidsrechter: Stuchlik (Oos). Toeschouwers: 15.000. Rode kaart: 55. Batlles (Bordeaux) wegens hands op de doellijn. Gele kaart: Lawal, Senden, Sonkaya (Roda JC), Sommeil (Bordeaux). Eerste duel 0-1. Roda JC naar achtste finales.

Roda JC: Kalac; Senden, Vrede en Luypers; Van Dessel, Nygaard (90. Vicelich), Van Dijk, Lawal (84. Van der Luer) en Sonkaya; Anastasiou en Berglund (67. Zafarin).

Bordeaux: Ramé; Jemmali, Afanou, Sommeil en Basto (90. Miranda); Smertin, Dhorasoo, Batlles en Costa (85. Sanchez); Pauleta en Christian.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.