De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Koeman kiest voor vleugelaanvallers
   
 

AMSTERDAM - We schrijven dinsdag 22 augustus 2000. Ajax speelt tegen Fortuna Sittard de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, met op de bank de debuterende oefenmeester Co Adriaanse. Ajax wint overtuigend met 5-0, de kritieken zijn laaiend en de Amsterdammers zijn direct koploper van de toenmalige KPN Eredivisie. We schrijven dinsdag 4 december 2001. Ajax speelt tegen Fortuna Sittard met op de bank de debuterende trainer-coach Ronald Koeman. Ajax wint overtuigend met 4-0, de kritieken zijn vandaag ongetwijfeld laaiend en de Amsterdammers zijn direct koploper van de eredivisie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Zlatan Ibrahimovic scoort tweemaal. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Wat hiermee te zeggen? In het voetbal zegt een weergaloze start niets over het vervolg. Ronald Koeman en Ruud Krol zullen het heus beseffen. Toch kan het geen kwaad als iedereen vandaag eerst even stil staat hoe het is afgelopen met Adriaanse alvorens de Ajax-vlag uit te hangen. Zonder te veronderstellen dat de geschiedenis zich herhaalt in de Amsterdam ArenA.

Ruim vijftien maanden later is het wel aardig te kijken hoe de biograaf van Ajax destijds over de wedstrijd tegen Fortuna Sittard verslag deed. Hij constateerde een vliegende start, een vol pauze-applaus, knetterend vuurwerk en oorspronkelijk voetbal met psychotherapeutische uitwerking. De man dacht dat Ajax van een trauma was verlost. 'Ajax staat er weer'. Iedereen heeft recht op een foute inschatting. Alleen moet de biograaf na de 4-0 zege van Ajax gisteravond tegen Fortuna Sittard zijn verslag maar even uitstellen, want hij zou zomaar dezelfde conclusies kunnen trekken als bij het debuut van Adriaanse.

Het was aardig om te zien, wat Ronald Koeman na zijn eerste dag in dienst van Ajax allemaal omzette. Of beter, waar hij teruggreep naar oude waarden. Het begon in de kleedkamer met duidelijke afspraken voor de dode spelmomenten, want daarbij incasseerde Ajax wel erg veel tegendoelpunten. Daarna liet de geboren Zaankanter de spelers volledig vrij in hun warming-up. "Het belangrijkste is dat ze zich lekker voelen voor de wedstrijd."

Bij de opkomst bleek Koeman trouwens niet alles doorgesproken te hebben. Zo liep wisselspeler Zlatan Ibrahimovic naar de reservebank aan de rechterzijde en werd door fotografen verteld, dat Koeman in het vervolg de bank aan de andere kant wenst te bezetten. Adriaanse koos indertijd voor de andere kant omdat hij zo de grensrechter kon beïnvloeden. En Koeman? "Ik wil die man niet iedere keer voor mijn neus hebben staan, want daarmee belemmert hij m'n uitzicht op het veld en de wedstrijd." De bezetting van de reservebank bleef trouwens intact. De eeuwige materiaalman Sjaak Wolfs wordt wel bij het eerste elftal betrokken, maar een plaats naast Koeman op de bank is te veel van het goede.

Tot slot het belangrijkste, waar alles om draait: Ronald Koeman greep terug naar een 4-3-3-systeem met buitenspelers en zal daar kampioen mee moeten worden, want een alternatief is voor hem niet op z'n plaats bij Ajax. De personele bezetting wijzigde zich op drie plaatsen. De rentree van Richard Knopper voor Tomás Galásek viel het meest op, terwijl Nikos Machlas de plaats innam van Ibrahimovic en Maxwell z'n plaats afstond aan Tim de Cler.

Met Knopper werd de schaduwspits in ere hersteld door Koeman. Het enige wat ontbrak was een inschuivende libero. Soms kwam Cristian Chivu door, maar meestal waakte hij over de organisatie van de defensie. Vooral De Cler voelde zich als een vis in het water en speelde met zoveel flair en overtuiging, dat hij zich zo'n beetje Ajax' beste aanvaller mocht noemen. De beloning in de vorm van een treffer bleef uit voor de Leidenaar, toen een afstandsschot afketste op de kruising.

Wel legde de 'man van de wedstrijd' de bal in de 28e minuut na een combinatie met Rafael van der Vaart op het hoofd van Machlas, die daarmee de wedstrijd in een vroegtijdig stadium besliste: 2-0. In de 14e minuut had André Bergdolmo de score geopend (1-0) van 11-meter na een overtreding op Van der Vaart. Om te laten zien dat het verleden niet telt voor Koeman, liet hij na rust Ibrahimovic en Galásek invallen. De twee waren de laatste weken de gebeten hond. De Zweed omdat hij soms dramatisch voetbalde en de Tsjech omdat hij te boek staat als de lieveling van Adriaanse en Ajax sinds zijn terugkeer van een blessure in een vrije val belandde.

Na eerst fluitconcerten geoogst te hebben, werden ze even later weer geaccepteerd als Ajacieden. Ibrahimovic deed er een schepje bovenop met de 3-0 en 4-0 en bewees dat hij de kwaliteiten heeft om zijn belofte eens in te lossen. Zoals technisch-directeur Leo Beenhakker vorige week nog beloofde. De Rotterdammer komt trouwens maar moeilijk van z'n Feyenoord-stempel af bij het publiek van Ajax. Herhaaldelijk werd vocaal de aanval op Beenhakker ingezet. Hoewel hij ook een Ajax-verleden meedraagt, lijkt de 'zuivering' voor de harde kern pas compleet als Beenhakker in het spoor van Adriaanse de Amsterdam ArenA heeft verlaten. Benieuwd of Ajax-directeur Arie van Eijden ook aan dit 'volksgericht' gehoor gaat geven.

Ajax - Fortuna Sittard 4-0 (2-0). 14. Bergdolmo (strafschop), 28. Machlas 2-0, 68. Ibrahimovic 3-0, 79. Ibrahimovic 4-0. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 35.000. Gele kaart: Heitinga (Ajax).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.