De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fusie cao-fondsen Horeca
   
 

AMSTERDAM - De poldermist rond de besteding van de tientallen miljoenen guldens uit de cao-fondsen van de horecasector klaart langzaam op. Koninklijk Horeca Nederland (KHN), de FNV Horecabond en CNV Bedrijvenbond gaan alle scholings- en werkgelegenheidsfondsen bundelen in één nieuw 'brancheorgaan'."We willen zo meer helderheid, transparantie en efficiëntie creëren.

Onze leden weten dan beter waarvoor ze premies betalen en waarvoor niet. Ook brengen we zo de kosten omlaag", laat KHN-directeur Jeu Claes weten. Werkgevers en werknemers in de horeca - ook zij die geen lid van KHN of een vakbond zijn - zullen binnen afzienbare termijn "een lagere premie betalen".

Werkgevers en werknemers hoesten jaarlijks verplicht 55 miljoen aan premies op. Bijdragen die niet alleen bestemd zijn voor goede doelen als scholing en werkgelegenheid, maar ook de kassen spekken van KHN, FNV en CNV zelf. Zij ontvingen vorig jaar respectievelijk 9 miljoen, 8,4 miljoen en een half miljoen. Geld waarmee de eigen organisaties flink op peil worden gehouden. Ter illustratie: KHN is wat betreft zijn inkomsten voor 30% afhankelijk van fondsbijdragen. FNV Horeca zelfs voor ruim de helft, de 28.000 leden brengen 6 miljoen aan contributie binnen. Onafhankelijke controle op de besteding van de tientallen miljoenen guldens uit de cao-fondsen is er evenwel niet.

Claes benadrukt dat de reorganisatie van de bedrijfstakfondsen "al veel langer aan de gang is en dat kritiek de afgelopen maanden op het reilen en zeilen van de fondsen hier niets mee te maken heeft". Kritiek was er vooral uit de hoek van de kleine, dissidente werkgeversvereniging Nederlands Horeca Gilde en de VVD-Tweede-Kamerfractie.

KHN is ambitieus en wil binnen tweeëneenhalf jaar de reorganisatie achter de rug hebben. Claes: "Dat moet lukken. Vier jaar geleden waren we met onze organisatie nog voor 50% afhankelijk van de cao-gelden."

FNV Horeca steunt de reorganisatie weliswaar, maar twijfelt of één, lagere premie op korte termijn wel zo wenselijk is. "Hier vergaderen wij donderdag over."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.