De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  UPC de grote winnaar
   
 

AMSTERDAM - Feest rond het kabelbedrijf UPC, terugkerende rust bij de financiële waarden, maar een koersdrukkend spel rond KPN en slechts iets hogere koersen op de Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street. Dat alles leidde op de Amsterdamse beurs gisteren tot een licht verdeelde stemming. De AEX sloot daarbij met een winst van 2,82 punten op 492,36, na de gehele dag rond de 490 te hebben geschommeld.

Liberty Media van de Amerikaanse miljardair John Malone blijkt het eindelijk eens te zijn geworden met UnitedGlobalCom over een uitbreiding van zijn belang in dit concern tot 76%. Dat zorgde voor een zucht van opluchting onder beleggers in UPC, de dochteronderneming van UGC. Het kabelbedrijf vertoeft al enige tijd op het strafbankje van de beurs. De zucht van verlichting betrof met name het feit, dat de schuldenlast van UPC niet wordt omgezet in nieuwe aandelen, wat tot een forse verwatering zou leiden.

Wat er nu verder met UPC gaat gebeuren blijft, zoals men bij Malone wel gewend is als het gaat om toekomstplannen, uiterst vaag. Wordt UPC geheel door Malone ingelijfd, of worden activiteiten in Europa samengevoegd? Vragen genoeg, antwoorden echter in het geheel niet. Bij een overname van UPC zou Malone niet meer dan zo'n 175 miljoen nodig hebben, rekent een analist voor. Voor zo'n bedrijf is dat eigenlijk niets. UPC is, ondanks alle ellende, met zijn bijna 7 miljoen abonnees veel meer waard.

De koers van het aandeel UPC schoot ruim 23% (0,11) omhoog naar 0,58, na eerder op de dag zelfs 0,60 te hebben genoteerd.

KPN moest gisteren aanvankelijk terug naar 4,50, maar krabbelde later toch weer op naar 5, dat was iets meer dan 1% of 5 eurocent winst. Gisteravond sloot de termijn waarin particuliere beleggers met voorrang konden inschrijven op de emissie van 5 miljard aan aandelen. Beleggers die op 21 november van dit jaar aandelen KPN hadden, kregen daarvoor een voorkeursrecht. Vandaag en morgen kunnen ook de andere particuliere, plus institutionele beleggers inschrijven op de mammoetemissie. Gebaat bij een lage uitgifteprijs trachtten grote beleggers door forse verkooporders te plaatsen de koers van het aandeel zoveel mogelijk te drukken om ze later weer goedkoop terug te kopen. "Dat spel heeft eigenlijk niets te maken met een normale koersvorming. Pas volgende week zullen we een wat reëler koersbeeld kunnen verwachten", meende een handelaar.

Analisten zetten intussen vraagtekens bij de afspraak die het telecomconcern met de banken heeft gemaakt om in de twaalf maanden tot 30 september 2004 (en niet over de eerste negen maanden van dat jaar, zoals we gisteren meldden) een ebitda te behalen van tenminste 4,4 miljard. "Dat is een ondenkbaar hoog niveau", reageerde een analist daarop. "Ik vraag me af waar dat resultaat vandaan moet komen." Mogelijk zou dat doel door de banken zo hoog zijn gesteld om zich voor de toekomst in te dekken. Wordt het niet gehaald dan kunnen zij het krediet voortijdig opeisen.

KPNQwest verloor nog eens 0,34 op 8,26. Ook kabelaar Versatel deed het slecht en belandde op 1,23, dat was een verlies van twee eurocent.

De rust bij de financiële waarden was gisteren na de verliezen van maandag weer teruggekeerd. Maandag was beleggers de schrik om het hart geslagen na berichten dat concerns als ING, Aegon en ABN Amro veel geld zouden verliezen bij een faillissement van de Amerikaanse energieleverancier Enron. ABN Amro won zelfs 0,35 op 18,05, terwijl ING 0,10 hoger sloot op 28,50. Aegon zag zich echter nog eens 0,64 ontglippen op 29.

ASMI steeg 1,01 tot 17,76. Dat was mede te danken aan een gunstig advies van UBS Warburg. Deze verhoogde het advies voor ASMI naar 'buy'. Fors terug daarentegen moest Unit4 Agresso. Het bedrijf kwam met een winstwaarschuwing. De nettowinst van de softwareleverancier zal dit jaar waarschijnlijk niet meer dan 14 à 16 miljoen bedragen, wat aanzienlijk minder is dan de 23 miljoen winst die eerder dit jaar nog in het vooruitzicht werd gesteld. Dat zou dus een onveranderde winst worden, vorig jaar bedroeg de nettowinst 15 miljoen. Die bijstelling was voor veel beleggers reden om afscheid van de softwarefabrikant te nemen. Temeer daar de directie tot voor kort nog ontkende met zware tegenwind te kampen te hebben. "Het vertrouwen in het bedrijf is zoek", aldus een handelaar. "Tijd dus om eruit te stappen." De verkoopdruk leidde tot een koersdaling van 0,81 (7,6%) tot 9,79.

ASML kon 0,56 bijschrijven op 19,65. Maandag werd bekend dat het Amerikaanse Micron fusieplannen heeft met het Zuid-Koreaanse Hynix. Staal- en aluminiumfabrikant Corus kondigde de uitgifte aan van een convertible van 250 miljoen per 2007. Het bedrijf wil daarmee onder meer bankleningen herfinancieren. Corus sloot vier eurocent lager op 1,02.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.