De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pasjtoen belagen Tora Bora
   
 

door Hans Kuitert PESHAWAR - Enige duizenden anti-Taliban-troepen, behorend tot de vaak rivaliserende Pasjtoen-stammen in het oostelijke Afghaanse grensgebied bij de stad Jalalabad, zijn gisteren opgerukt naar Tora Bora. Daar, vijfentwintig kilometer ten zuiden van Jalalabad, hebben Taliban en kaders van Al-Qaeda zich verschanst in een in grotten gebouwd fort.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 13kb)
Al-Zawahiri (Foto: EPA)
De Amerikanen bombarderen Tora Bora al dagen vrijwel onophoudelijk, maar hebben er nog geen commando's heen gestuurd om de grotten binnen te trekken. Dat willen de Pasjtoen-legertjes nu op eigen houtje doen.

De regionale veiligheidschef, Hazrat Ali, zei gisteren dat hij over drieduizend man beschikt, die in eerste instantie al enige Al-Qaeda-troepen zouden hebben teruggedreven. Mohammed Zeman, een andere defensie-functionaris van de anti-Taliban-beweging in Oost-Afghanistan zei dat vele honderden Taliban en Al-Qaeda-strijders zich hebben ingegraven in het berggebied tussen Jalalabad en de oostelijke en zuidoostelijke Pakistaanse grens.

Zeman zei verder dat zeventien Al-Qaeda-leden zijn gedood bij bombardementen, onder wie de schatkistbewaarder van Osama bin Laden, Ali Mahmoud. Ook zei Zeman dat Bin Ladens tweede man, de Egyptenaar Ayman al-Zawahri gewond is geraakt.

Kennelijk zijn de nieuwe leiders van de provincie Nangarhar, waarvan Jalalabad de hoofdstad is, ervan overtuigd dat de voornaamste Al-Qaeda-leiders, mogelijk ook Bin Laden, zich in Tora Bora bevinden. Het is onduidelijk of de Amerikanen ook die mening toegedaan zijn.

Opvallend is wel dat er met man en macht wordt gewerkt aan het herstel van de beschadigde luchthaven van Jalalabad, waar volgens sommige berichten gisteren Amerikaanse helikopters zijn geland.

Pogingen om met Al-Qaeda te onderhandelen over een overgave van Tora Bora zijn mislukt. Een delegatie van stamoudsten van de Al-Qaeda-groep kreeg in Tora Bora een boodschap mee van Bin Laden die zei niet te willen vechten tegen moslimgroepen, "maar als ik buitenlandse troepen aantref, zal ik tegen hen moeten strijden."

Als een voorbode voor mogelijke hervatting van de etnische strijd in Afghanistan hebben de Verenigde Naties besloten hun stafleden niet terug te sturen naar Mazar-i-Sharif in het noorden, waar in de straten van tijd tot tijd gevochten wordt tussen etnische Oezbeken en Hazara.

Terwijl de militaire situatie verre van duidelijk is en er nog steeds wordt gevochten in het zuiden van het land bij Kandahar, waar de Taliban hun bolwerk hebben, lijken de vier groeperingen die in Bonn onderhandelen over een overgangsregering en een vredesplan het met elkaar eens te zijn. Mogelijk wordt er vandaag een akkoord getekend. Woordvoerders van de Verenigde Naties zeiden dat de Pasjtoen-voorman Hamid Karzai de voorlopige regering gaat leiden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.