De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Partij Peres twijfelt
aan coalitie

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, roept vandaag zijn Arbeiderspartij bijeen om te beslissen of zij al dan niet vertrekt uit de regering van nationale eenheid van premier Ariel Sjaron. Peres verklaarde dat gisteren in de Roemeense hoofdstad Boekarest waar hij was voor een bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De 'vredesveteraan' Peres en zijn partijgenoten, onder wie de minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, liepen maandagnacht weg uit de kabinetsvergadering, waar in hun ogen te haastig werd gekozen voor de militaire optie tegen de Palestijnse leider Jasser Arafat. Peres had Arafat tenminste nog 24 uur willen geven om te laten zien dat het hem ernst was met het oppakken van Palestijnse militanten. Het is niet voor het eerst dat Peres botst met Sjaron. Veel Israëli's vonden de combinatie van de 'duif' Peres en de 'havik' Sjaron al van het begin af aan onwaarschijnlijk, maar het duo werkte vooral de eerste maanden van de regering verrassend goed samen.

Of Peres nu werkelijk met zijn partij opstapt is twijfelachtig. ,,We zijn een democratische partij en indertijd zijn we met 70 tegen 30 procent van de stemmen in de regering van nationale eenheid gestapt. Israël heeft een regering van nationale eenheid nodig in deze moeilijke tijden, maar we hebben ook onze principes. We moeten doen wat we kunnen om de terreur te stoppen, maar de deur voor een politieke oplossing moet niet worden dichtgeslagen", zei hij diplomatiek.

Waarnemers twijfelen of de Arbeiderspartij de dreigementen werkelijk zal waarmaken. Zolang het voornamelijk bij materiele schade blijft die het leger aanricht, zal men waarschijnlijk niet opstappen. In de woorden van Peres: ,,Arafat kan wel weer een nieuwe helikopter kopen."

Het tijdstip voor zo'n verregaande stap is ook niet gunstig. De Arbeiderspartij is intern enorm verdeeld en heeft na een ruzie zelfs al weken geen voorzitter. Bovendien is een harde aanpak van de Palestijnen momenteel zeer populair onder de Israëlische bevolking.

Vijgenblad

Aan de andere kant geldt dat zelfs voor Peres, die steeds vaker bij veiligheidsbesluiten wordt gepasseerd door Sjaron, op een gegeven moment de maat vol is. Als de Arbeiderspartij werkelijk opstapt, dan kan Sjaron met de steun van rechts gewoon door regeren. Hij raakt dan echter wel zijn 'vijgenblad' kwijt. Peres is de man met het internationale aanzien die omstreden acties van Israël altijd goed aan de buitenwereld weet te verkopen.

De premier heeft echter niet alleen met de Arbeiderspartij te maken. Een aantal rechtse partijen heeft ook gedreigd met opstappen. Zij doen dat als Sjaron Arafat te zacht aanpakt. Een deel daarvan eist dat de politiek gericht wordt op de totale vernietiging van de Palestijnse Autoriteit van Jasser Arafat, die men voor geen cent vertrouwt. Daarmee bepaalt de Palestijnse leider eens te meer de interne politiek van Israël.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.