De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Twee doden, 100 gewonden na massale aanvallen door Israël
Palestijnen weer
zwaar onder vuur

   
 

door Frank van Vliet TEL AVIV - Israël heeft de Palestijnse leider Jasser Arafat gisteren de duimschroeven verder aangedraaid met diverse bombardementen op Palestijnse doelen. In de Gazastrook vonden een 15-jarige jongen en een oudere man de dood. De Palestijnen claimen ruim honderd gewonden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Twee politiemannen duiken weg nadat een Israëlische bom een gebouw van Arafat in Gazastad raakt. (Foto: REUTERS)
Drie raketten sloegen in Ramallah op enige meters afstand van de werkplek van Arafat in. Arafat raakte niet gewond en werkte gewoon door. De paniek in Ramallah na de door helikopters afgevuurde raketten op de politiepost bij het hoofdkwartier van Arafat werd nog overtroffen door de angst in Gazastad, waar de Israëlische luchtmacht diverse aanvallen uitvoerde.

School

Een gebouw van de Palestijnse veiligheidsdienst werd daar midden in een dichtbevolkt stadsdeel getroffen en jaagde geschrokken bewoners uit hun huizen. Tientallen leerlingen van een nabijgelegen school zouden volgens Palestijnse artsen door rondvliegende scherven gewond zijn geraakt.

Het Israëlische leger ontkent de school te hebben getroffen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x358, 26kb)
Werknemers van de luchthaven Gaza nemen de schade op van Israëlische bombardementen. (Foto: AP)
Gevechtsvliegtuigen voerden ook aanvallen uit op de Palestijnse steden Khan Junis, Tulkarem en Salfit. In alle gevallen waren de acties gericht op posities van de Palestijnse veiligheidsdiensten of milities, zoals de aan Arafat verbonden Force 17.

Het Israëlische leger trok ook Nabloes, Iktaba en Ramallah met tanks binnen. In laatstgenoemde plaats staan de gevechtsvoertuigen op enige tientallen meters afstand van het kantoor van Arafat.

De buurt waar de tweede man in de Palestijnse hiërarchie, Aboe Mazen, woont, is omsingeld.

Volgens Israël is dit nog maar het begin van verdere acties, die een reactie zijn op de bloedige aanslagen door Palestijnse zelfmoordenaars afgelopen weekeinde in Jeruzalem en Haifa.

De Israëlische premier Ariel Sjaron ontkent dat hij uit is op de val van Arafat, maar hij noemde diens bewind wel ,,een eenheid die terreur ondersteunt". Sjaron vindt dat hij, net zoals de Verenigde Staten de Taliban behandelen, het bewind van Arafat kan aanpakken. Dat is een regime dat in Sjarons ogen ook onderdak aan terroristen biedt.

Arafat beschuldigde Sjaron er gisteren van niet in een vredesproces te zijn geïnteresseerd. ,,Sjaron wil niet dat ik succes heb bij het aanpakken van extremisten. Hij zag dat ik daarmee sinds de aanslagen op 11 september in de VS bezig was, maar hij ging gewoon door met zijn politiek om Palestijnen te liquideren."

Arafat riep op tot een spoedbijeenkomst van moslimleiders. De Jordaanse koning Abdallah roept zondag de leden van de Arabische Liga bijeen om de druk op Amerika op te voeren om de stilzwijgende steun voor de acties van Israël in te trekken. De Europese Unie riep Israël op de aanvallen op de Palestijnse Autoriteit te staken; Arafat zou juist moeten worden geholpen om militante Palestijnen aan te pakken. Dat is een politiek die in Israël niet meer aanslaat.

Een opiniepeiling gaf gisteren aan dat de Likoed-partij van Sjaron forse winst zou behalen als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

De Arbeiderspartij van Peres, die aan het nut van de harde acties twijfelt, zou daarentegen fors verliezen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.