De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 5 december 2001  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
VS onder vuur
---
Kopen 
 Speurders 
ElCheapo 
Siteshopper 
---
Met Elkaar 
Chatweb 
Vertel 
Cybercard 
Netmail 
Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Politie denkt dat Rochelle nog leeft
ZUSJE (2) ROWENA
OOK SPOORLOOS

   
 

door Fred Pruim en Jolande Westdorp DORDRECHT - Ook het tweejarige zusje van de vermoorde Dordtse kleuter Rowena Rikkers, Rochelle, is spoorloos verdwenen. Hoewel kennissen voor haar leven vrezen, denkt de recherche dat zij ongedeerd is. Het vermoeden bestaat dat Rochelle is meegenomen door haar voortvluchtige moeder Wanda (25) en haar Rotterdamse vriend M.J. (32). De twee, die in het buitenland zijn ondergedoken, worden door politie en justitie verdacht van de gruwelijke moord.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Het gereconstrueerde hoofdje van Rowena zorgde voor de doorbraak in het politieonderzoek. Meest opvallend was het spleetje tussen haar tanden. (Foto: Roel Dijkstra)
In Dordrecht gaan hardnekkige geruchten dat het stel onlangs in de omgeving van Barcelona is gesignaleerd. Ze zouden rondrijden in een gestolen huurauto van het type Mercedes Vito, afkomstig van een verhuurbedrijf in het Rotterdamse Ommoord. Een rechercheur heeft gisteravond tijdens een bijeenkomst op Rowena's voormalige school verklaard dat er geen foto's van het gevluchte stel worden vrijgegeven om het leven van Rochelle niet in gevaar te brengen.

Rochelle werd voor het laatst gezien op 25 augustus, toen de familie de voormalige woning aan de Johannes Vermeerstraat in Dordrecht kwam leeghalen. Ook dat gebeurde met behulp van de gehuurde witte bestelbus.

Op dat moment was Rowena al vermoord; twee dagen later werd haar rompje bij Strand Nulde gevonden. Uit sectie bleek dat het lichaampje al langere tijd in het water had gelegen. Haar hoofdje werd in Hoek van Holland aangetroffen.

Een buurvrouw die regelmatig op de kinderen van het stel paste, informeerde op die laatste verhuizingsdag naar de afwezige Rowena.

"Ze zou een paar dagen later vijf jaar worden. Toen ik vroeg of er nog iets aan haar verjaardag werd gedaan, antwoordde Wanda ontkennend.

Ook vertelde ze dat Rowena er niet bij was omdat ze bij een nieuwe buurvrouw in Rotterdam speelde. Het is vreselijk om je nu te realiseren dat dat arme kind toen al dood was."

De directe buren van het gezin zijn enorm aangedaan. "Onvoorstelbaar dat dit lieve kind zoiets moest overkomen. Rowena en Rochelle kwamen vaak bij ons over de vloer voor een snoepje. We kregen de indruk dat hun moeder niet zo veel aandacht voor haar kinderen had en dat ze hen niet aankon. De kinderen kregen vaak een grote snauw."

"De nieuwe vriend van Wanda hebben we maar een paar keer gezien. Een nogal brede jongen met twee pitbulls, met wie we niet veel op hadden. Ik heb ooit nog een splinter uit z'n vinger gehaald", aldus een van de naaste buren, die stelt dat hij de spreekwoordelijke vlag uithing toen zijn buren vertrokken. "Maar we vonden het wel erg dat de kindertjes ook weggingen."

Een overbuurvrouw zegt grenzeloos medelijden met de zusjes Rikkers te hebben gehad. "Wanda Rikkers liet haar kinderen 's avonds vaak moederziel alleen thuis achter. Dan stonden die kleintjes saampjes voor het raam van hun slaapkamertje vrolijk naar me te zwaaien en kiekeboe te spelen achter de gordijnen. Ik vond dat in- en intriest. En nu is de oudste er niet meer. Ik heb vannacht geen oog dicht gedaan." De magere Wanda, die in april van dit jaar officieel van haar echtgenoot Martin Huisman scheidde, leerde haar nieuwe levenspartner M.J. via een chatbox op internet kennen. Een oud-werkgever zegt geen hoge pet van J. op te hebben. "Hij kwam hier zonder de benodigde papieren binnen, maar ik kon hem goed gebruiken en gaf hem een halfjaarcontract. Na een week meldde hij zich al ziek. In die zes maanden heeft hij welgeteld twee dagen gewerkt."

Op de Mauveschool, waar Rowena tot april in groep 1 zat, werd gisteravond een speciale herdenkingsbijeenkomst voor de ouders gehouden.

Duidelijk is dat de vaders en moeders een zwijgplicht over de zaak is opgelegd. Een enkeling wil wel kwijt dat zelfs de allerjongste scholiertjes erg onder de indruk zijn: "Dan zeg je maar dat Rowena nu in de hemel is en daar gezellig spelletjes met God speelt."

De stoffelijke resten van het Dordtse meisje worden binnen afzienbare tijd vrijgegeven voor haar begrafenis.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 5 december 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.